Ulft, Netherlands

Gerritsen vecht uitsluiting aan: ‘Ik laat me niet in mijn hemd zetten’

Foto: REGIO8
Raadslid Joost Gerritsen van Daadkracht laat juridisch onderzoeken of de procedure rond de benoeming van de nieuwe wethouder in Montferland nietig kan worden verklaard. Zijn voordracht werd geblokkeerd ‘vanwege een integriteitsprobleem’ en hij zegt pas ná zijn pitch hierover te zijn geïnformeerd. “Ik laat me niet in mijn hemd zetten”, zegt Gerritsen.
Domien Esselink | 2 februari 2024 11:48 | Aangepast op 2 februari 2024 11:48
“Na het houden van de pitch werd me verteld dat ik niet benoembaar was, ik accepteer dat niet”, zegt Gerritsen. “Iedereen vraagt zich af wat ik gedaan heb. Mijn vader vertelde dat hij er wakker van had gelegen, zo van: wat zou er toch aan de hand zijn? En dan laten ze je eerst de pitch houden en zeggen dan dat je geen kandidaat bent. Dat vind ik zó kwalijk! Als ik het had geweten had ik me terug kunnen trekken en was mijn stem naar Martin (Som, raadslid VVD, DE) gegaan. Ik laat het door mijn advocaat onderzoeken en ga desnoods door tot aan de Raad van State.”

Maar wat is er dan aan de hand? De commissie benoembaarheid wees op het rapport van Bureau Berenschot waarin zou worden gerept van een ‘integriteitsprobleem’, maar Berenschot zelf zegt dat er juist géén beletsel is gevonden. “Ik heb in Stokkum café De Pluum gekocht en heb daar vier appartementen in gemaakt”, legt Gerritsen uit. “Aan de zijgevel zitten ramen met hr++ glas, zoals op de bouwtekening staat, en die thermopane ruiten moet ik nu vervangen door brandwerend glas.”

Afspraak met burgemeester
Gerritsen zegt over de kwestie twee maal een afspraak te hebben gehad met burgemeester De Vries: “Hij was beide malen de afspraak vergeten en dat kan gebeuren. Maar we zijn nog in gesprek en ik laat dat niet verslonzen. Maar als ik die ramen wil bestellen, duurt het drie maanden voordat ze er zijn. Zoveel levertijd zit erop. Ik had het nog niet eens kunnen oplossen.”

'Procedure is nageleefd'
De gemeente Montferland wil inhoudelijk niet ingaan op de aantijgingen van Gerritsen of op de mogelijkheid van een eventuele nieuwe stemming over wethouderskandidaten. Wel laat een woordvoerder het volgende weten: "Dit was een wettelijke procedure conform de gemeentewet die is nageleefd."

Lees meer over:

Politiek|Politiek|Montferland|

Lees ook

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Gerritsen begint nog geen procedure tegen Montferland: ‘Eerst een gesprek’

Zelfstandig raadslid Joost Gerritsen begint voorlopig geen juridische procedure tegen de gemeente Mo...

Emmerik haalt als eerste Duitse stad zélf bevrijdingsvuur op

Emmerik heeft de primeur in de nacht van 4 op 5 mei, als eerste Duitse stad ooit halen ze het bevrij...

Bijna negen ton én lap grond voor groei bedrijventerrein ‘s-Heerenberg

Montferland wil bijna negen ton en een stuk agrarisch land inzetten om twee stukken grond aan te kop...

Extern onderzoek naar huurdeal Steak'm, zorgen over integriteit

Montferland laat een extern onderzoek doen naar de totstandkoming van de huurdeal voor het voormalig...

Montferland wil het EK Veldrijden in 2026 alsnog naar de regio halen

Op aandringen van de Montferlandse gemeenteraad wordt alsnog geprobeerd om het EK Veldrijden in 2026...