Ulft, Netherlands

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

Asielzoekerscentrum Winterswijk Foto: REGIO8
De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht verschillende gemeenten moeten eind 2026 meer dan tweeduizend opvangplekken zijn, in het westen van de streek moet een nieuw asielzoekerscentrum komen voor vijfhonderd personen.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 5 juli 2024 13:19 | Aangepast op 5 juli 2024 13:19
“Wij willen echt onze solidariteit tonen met gemeenten in het noorden, met Ter Apel als grote voorbeeld”, meldt de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord, namens de Achterhoekse gemeenten kartrekker op het onderwerp. “Vandaar dat we doorgaan met het realiseren van plekken.” Elke Achterhoekse gemeente heeft een eigen opdracht en gaat over de eigen plannen. De eerste stip op de horizon is eind volgend jaar, dan moeten er ruim 1.500 opvangplekken zijn in de streek. De grootste opdracht richting 2026 is met vijfhonderd asielzoekers voor Oude IJsselstreek, die moeten een plek krijgen in een nieuw asielzoekerscentrum.

Op dit moment is er in de hele Achterhoek één groter asielzoekerscentrum, in Winterswijk. In het westen van de regio komt er dus een nieuwe bij. Wethouder John Haverdil van Oude IJsselstreek laat weten dat zijn gemeente daarbij samen optrekt met Doetinchem: “We gaan kijken waar we dat dan eventueel zouden kunnen gaan doen. We moeten alles nog onderzoeken, we gaan nog met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in gesprek. Als we zover zijn, komen we erop terug.”

Statushouders en Oekraïners
Naast de inzet voor asielzoekers, gaan Achterhoekse gemeenten ook door met het opvangen van Oekraïense ontheemden. In 2025 moeten er in de regio bijna 2.400 opvangplekken zijn voor deze doelgroep. Op het gebied van statushouders hopen de gemeentes de hulp van het Rijk te krijgen om doorstroming op gang te krijgen. Zo wil de Achterhoek kijken naar ‘creatieve oplossingen’ als kamergewijze verhuur en het splitsen van woningen. Dit omdat het woningaanbod nu niet aansluit bij deze doelgroep. De gemeenten gaan er vanuit dat het Rijk deze opvang blijft financieren.

Nieuwe arbeidskrachten?
De Winterswijkse burgemeester ziet het gelijk als een kans, want er is in de streek een groot tekort aan arbeidskrachten. Daar kunnen asielzoekers een oplossing voor zijn. Probleem is wel dat de asielzoekers, in tegenstelling tot Oekraïense ontheemden, nog niet mogen werken. Bengevoord hoopt ruimte te krijgen van het Rijk, een wens die in Doetinchem al langer bestaat. “Door te kijken welke mensen we hiernaartoe halen, kunnen we de vraag en het aanbod dichter bij elkaar brengen. Dan kunnen mensen vanuit de opvang al onderwijs krijgen, om uiteindelijk hier aan de slag te gaan.”

Gelderse neuzen
De Achterhoek wil zo een flinke stap vooruit zetten, maar er zijn ook gemeenten in Nederland die niks zien in asielopvang. Bengevoord merkt dat in Gelderland de gemeentelijke neuzen wel dezelfde kant opstaan. “Ik kom net terug van de provinciale tafel”, vertelt de Winterswijkse burgemeester. “Ik zie gelukkig dat alle Gelderse gemeentes nadenken over plannen en dat overal regio’s doorgaan. We willen gewoon voldoen aan deze opgave.”

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar z...

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Koningsdag 2025 naar Doetinchem, Koning viert verjaardag in de Achterhoek

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Doetinchem gastheer van de nationale feestdag Koningsdag. ...

Winterswijker cel in na mishandelen vrouw en aanranden van jongen

Een 67-jarige man uit Winterswijk heeft een celstraf van drie jaar opgelegd gekregen, waarvan zes ma...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...

Orion-groeilbriljant Beau Wortelboer is de beste jonge middenman van Europa

Bij zijn eigen Orion Stars stond Beau Wortelboer tot enkele jaren geleden nooit te boek als toptalen...