Ulft, Netherlands

Gemeenten zijn tienduizenden euro's kwijt aan opruimen drugsafval

Het opruimen van het drugsafval dat drie weken geleden is gedumpt in onder meer Loerbeek en Sinderen kost gemeenten tienduizenden euro's. In opdracht van Oude IJsselstreek is de sanering van de grond bij Sinderen inmiddels gestart, burgemeester Otwin van Dijk vervloekt de drugscriminaliteit.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 23 januari 2024 16:24 | Aangepast op 23 januari 2024 16:24
“Drugs maakt natuurlijk al mensenlevens kapot”, verzucht burgemeester Van Dijk. “En als je de rommel ook nog eens in de natuur dumpt, dan beschadig je de natuur van ons allemaal. Ik word daar heel boos om.” Oude IJsselstreek rekent op een kostenpost van ongeveer 20.000 euro voor het saneren van de grond aan de Wissinklaan in Sinderen. “De helft van dat bedrag kunnen we terugkrijgen als een soort subsidie, maar het betekent dat we met z’n allen hierin Oude IJsselstreek betalen voor het wangedrag van een aantal mensen die die vaten dumpt. Daar baal ik van als een stekker.”

In Loerbeek verwacht Montferland 15.000 euro kwijt te zijn aan het opruimen van de grond aan de Lage Eltenseweg. Ook daar is het opruimen inmiddels gestart, met een ‘eerste saneringsronde’. “Uit controlemonsters zal moeten blijken of de bodem voldoende schoongemaakt is”, meldt een woordvoerder van de gemeente. “De analyse van de controlemonsters duurt enkele dagen. Dan wordt beslist of een aanvullende saneringsronde nodig is. Deze zal dan zo spoedig mogelijk erna uitgevoerd worden.”

Achterhoek drugsgebied
De Achterhoek heeft in toenemende mate te maken met drugscriminaliteit. De afgelopen jaren werden er onder meer in Drempt, Terborg, Zelhem en Noordijk drugslaboratoria gevonden. “We werken als Achterhoekse gemeenten met de politie en andere partijen samen om daar ook echt wat aan te doen”, zegt Van Dijk, doelend op initiatieven als het Keurmerk Veilig Buitengebied en de integrale controles op bijvoorbeeld bedrijventerreinen.

Daders?
Daders van de dumpingen in Loerbeek en Sinderen zijn nog niet gevonden. De politie koppelt de zaak aan soortgelijke dumpingen in Pannerden en de Duitse grensplaats Elten. Het enige aanknopingspunt waar tot nu toe over is gecommuniceerd vanuit de politie, is een donkere auto die in Loerbeek werd gezien. Montferland stelde na de vondst van het drugsafval een meldpunt in.

Inwoners moeten helpen
Burgemeester Van Dijk benadrukt dat ook de deur van het gemeentehuis van Oude IJsselstreek altijd openstaat: “Het meldpunt, dat zijn wij, als gemeente en de politie. Dus als je iets tegenkomt dat verdacht is, of je denkt dat iets niet klopt. Of misschien maken mensen zich zelf wel zorgen. Meld dat dan ook bij de politie en de gemeente.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Hardrijders opgelet, flitsmarathon van politie ook in Achterhoek

In het kader van een Europese flitsmarathon van Roadpol controleert de politie vrijdag ook extra op ...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...