Ulft, Netherlands

Gemeentegids van vroeger is terug in de vorm van sociale kaart Oude IJsselstreek

Foto: Roel Kleinpenning
Waar moet je heen als je meer wilt bewegen, hulp nodig hebt met je geldzaken of psychische problemen hebt? Om te voorkomen dat inwoners elke vraag los in een willekeurige zoekmachine hoeven te stellen, lanceert de gemeente Oude IJsselstreek nu een eigen sociale kaart. Alle contactgegevens van belangrijke instanties en verenigingen zijn hier gebundeld.
Bart Sollman | 12 juni 2024 11:45 | Aangepast op 12 juni 2024 11:45
Een hele happening was het, de lancering van het platform ‘Meedoen in Oude IJsselstreek’. Geen zaaltje achteraf in het gemeentehuis met een muffe sfeer. Nee, in de zaal bij de Vos in Westendorp, je kunt je trouwens afvragen hoe achteraf dat is, was een heel spektakel georganiseerd. De genodigden werden bij binnenkomst toegezongen door een muzikaal trio. De koffie was goed te pruimen en de verschillende hapjes stonden zelfs al op tafel. Wat het kost wil de gemeente niet zeggen, maar het geeft wel aan hoe belangrijk ze de sociale kaart vinden.

Aan wethouder Janine Kock de taak om de website te presenteren aan de aanwezigen: “Vandaag is echt een mijlpaal. Aan het eind van de vorige raadsperiode kwam het idee van een sociale kaart. We mogen echt trots zijn dat hij er nu is.” Genodigden deze middag zijn mensen die aan de ontwikkeling meegewerkt hebben. Van stichting Alzheimer Nederland, tot stichting Onbeperkt Meedoen en van Buurtzorg Jong tot betrokken ambtenaren.

Gemeentegids van vroeger
Een sociale kaart is in eerste instantie een wat onbekend begrip. “U kent vast de gemeentegids van vroeger nog wel, althans de mensen die net als ik de vijftig zijn gepasseerd weten dat wel. Daarin stonden contactgegevens van alle belangrijke instanties in de gemeente op meerdere gebieden. De website ‘Meedoen in Oude IJsselstreek’ is eigenlijk een digitale variant van deze gids”, verduidelijkt wethouder Kock.

Nog niet af
Hoewel de sociale kaart in de lucht is, is deze nog verre van compleet. Kock: “Op de website staat niet voor niks een knop waarop instanties zich aan kunnen melden. Dit mogen verschillende clubs zijn op het gebied van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, mentale gezondheid of een veilige buurt.”

De komende tijd wordt de kaart steeds voller. Hierdoor wordt de website ook steeds relevanter. De wens van de gemeente is dan ook dat het echt één overzicht met álle relevante informatie uit de gemeente wordt.

Lees ook

Dierenambulance in streek voert voortaan de naam 'Achterhoek'

De Dierenambulance in deze streek voert een naamswijziging door en gaat voortaan door het leven als ...

Orion Stars naar Estland in jacht op ticket voor Champions League

De Doetinchemse volleyballers van Orion Stars spelen in de eerste van drie kwalificatierondes voor d...

Arriva wil OV in Achterhoek blijven verzorgen, ook EBS en Keolis in race

Arriva wil ook de komende jaren het openbaar vervoer in de Achterhoek blijven verzorgen. De huidige ...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...

Lokale partij in Berkelland verliest alle zetels, maar gaat toch door

De politieke partij is alle zetels kwijtgeraakt omdat raadsleden wegliepen, maar Gemeentebelangen Be...

34-jarige Lochemmer vermist na festival in Flevoland

Een 34-jarige man uit Lochem is in de nacht van zaterdag op zondag vermist geraakt nadat hij het muz...