Ulft, Netherlands

Gemeente maakt blunder, stoep in Gaanderen komt weer terug

Gemeente Doetinchem erkent een blunder te hebben gemaakt bij het verwijderen van de stoep aan De Doorbraak in Gaanderen. Tijdens een onderhoudsbeurt werd het trottoir recent weggehaald, tot grote onvrede van omwonenden. Na overleg met de gemeente en de gemeentelijke buitendienst BUHA is nu besloten een stoep terug te plaatsen.
Hidde Vinkenvleugel | 31 oktober 2023 13:07 | Aangepast op 31 oktober 2023 13:07
“Bij het maken van de plannen hebben we ons niet goed gerealiseerd dat het trottoir destijds op verzoek van inwoners van Gaanderen is aangelegd”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. ”Dat hadden we moeten navragen, maar dat hebben we helaas niet gedaan.” De gemeente Doetinchem zag een pad door het nabijgelegen park als goed alternatief voor de stoep, maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij inwoners. Er volgde een gesprek met de lokale dorpsraad, waar de gemeente en BUHA hun excuses aanboden aan inwoners van het dorp.

In samenspraak met de dorpsraad is besloten om alsnog een stoep te plaatsen bij De Doorbraak. Er komt een nieuw voetgangerspad, een meter langs de weg, gemaakt van 'padvast'. Dit is een duurzaam en waterdoorlatend materiaal, wat het afwateringsprobleem moet verhelpen. Na een jaar wordt geëvalueerd of het pad voldoet aan de wensen van de gemeente en inwoners. Als blijkt dat dit materiaal toch niet geschikt is, wordt er alsnog een pad van stoeptegels teruggeplaatst

'Smerige streek'
Eerder deze maand werd er vol verbazing gekeken naar het verwijderen van het trottoir. De stoep die in 1996 vanwege veiligheidsreden werd geplaatst, was ineens verdwenen. Inwoners eisten van de gemeente dat de stoep per direct werd herplaatst. Zo werd de actie door omwonenden bestempeld als een ‘smerige streek’ en een ‘waardeloze actie’. De grootste frustratie was volgens de omwonenden dat er niet werd gecommuniceerd vanuit de gemeente over het verwijderen.

Afwatering
Reden om de stoep weg te halen is volgens een gemeentewoordvoerder de afwatering. Door het verwijderen van het stenen trottoir, zou het water direct in de grond moeten verdwijnen. “Dit soort aanpassingen doet BUHA op meerdere plekken in de gemeente om te zorgen dat onze leefomgeving steeds beter is voorbereid op hevige droogte of regenval”, aldus de woordvoerder.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Onvrede bij inwoners Gaanderen na rijverbod vrachtwagens Terborg

Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en de Walstraat in Terb...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Door fietsers gevreesde chicane in Doetinchem is aangepast

De door fietsers gevreesde chicane aan de C. Missetstraat in Doetinchem is in opdracht van de gemeen...

Vordense musicus Boerstoel benoemd tot Ridder

Dirigent en musicus Joop Boerstoel uit Vorden is zaterdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-N...

PvdA-raadslid Pontier verlaat Doetinchemse gemeenteraad

PvdA’er Govert-Jan Pontier stopt als raadslid in Doetinchem. De politicus is bezig aan zijn derde te...

Dertigkilometerzone moet sportpark van Concordia veilig maken

De gemeente Doetinchem en voetbalclub s.v. Concordia uit Wehl zijn in gesprek om de verkeerssituatie...