Ulft, Netherlands

Extinction Rebellion trekt met bonte stoet naar hoofdkantoor ForFarmers

Foto: REGIO8
Een bonte stoet van ongeveer honderd verklede demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en gelieerde groepen liep vrijdagochtend een protestmars door de straten van Lochem. De milieuactivisten gingen naar het hoofdkantoor van ForFarmers, ze vinden onder meer dat het bedrijf moet stoppen met de invoer van soja en palmolie voor veevoer.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 26 april 2024 17:11 | Aangepast op 26 april 2024 17:11
"We vinden dat er heel veel moet veranderen in de landbouw en in het bijzonder bij de dierlijke productie", aldus Rutger Schilpzand van Scientist Rebellion, een internationale organisatie van wetenschappers en zusterorganisatie van XR. "En dan is ForFarmers natuurlijk een topspeler als internationaal bedrijf wat veevoer produceert, en z'n grondstoffen vanuit de hele wereld naar Nederland haalt. Dus daar zal heel wat moeten veranderen."

De stoet zag er kleurrijk uit en mensen waren verkleed gekomen als verschillende dieren en planten. "Dat hebben we ook gevraagd", geeft Merel Langenhoff, organisator namens de Achterhoekse tak van XR, aan. "Dit gaat over wat wij willen voor de landbouw, voor de biodiversiteit, voor de insecten. We willen graag dat er diverse natuur terugkeert."

Een keer wat anders
De actievoerders overhandigden een brief met eisen aan de leiding van ForFarmers. "Dit maken we niet elke vrijdag mee inderdaad", laat Rob Kiers, COO van ForFarmers, weten. Direct stoppen met het importeren van soja, een van de punten, zal het bedrijf niet doen. "Niet vandaag of morgen”, geeft Kiers aan. "Uiteindelijk geloven wij ook in duurzame soja, en dat is iets anders dan een invoerverbod van soja. We zoeken dagelijks naar alternatieven in het gebruik van reststromingen, ook in het gebruik van andere grondstoffen ter vervanging."

Tweede actie
Het was het tweede protest van de Achterhoekse tak van XR, nadat er eind december een actie bij het ING-kantoor in Doetinchem uit de hand liep. Eind februari stond de actie van vrijdag tegen ForFarmers oorspronkelijk al gepland, maar het werd toen op de lange baan geschoven. Dit uit respect voor de lokale gemeenschap na het brugdrama.

En nu?
Politie en handhavers waren vrijdag in Lochem op de been, maar het protest verliep rustig. Mogelijk volgt er rond de zomer een nieuwe actie bij ForFarmers."We geven ze drie maanden de tijd om te komen met een aangepast plan en bedrijfsvoering, waarvan we graag willen dat het gecommuniceerd wordt naar een groot publiek", stelt Langenhoff als deadline. En zo niet? "Dan komen we terug en laten we dat weten..."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Extinction Rebellion gaat protesteren bij ForFarmers in Lochem

Extinction Rebellion (XR) gaat vrijdagochtend protesteren bij het hoofdkantoor van ForFarmers in Loc...

Bewoners nieuwbouwwijk Detmerskazerne in Eefde klaar met natte voeten

Wat een prachtige woonwijk op het voormalige oefenterrein van Defensie in Eefde had moeten worden, l...

Hevige brand in zonnestudio op de Markt in Lochem

In een zonnestudio op de Markt in Lochem is een hevige brand ontstaan. Volgens omstanders heeft de b...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Leerlingen Staring College herdenken Tweede Wereldoorlog bij monument Somerset

79 jaar geleden werd Lochem na een hevige strijd bevrijd door Britse soldaten van het regiment Somer...

Paasboodschap vanuit de Gudulakerk in Lochem

Het is Pasen, wat reden is voor REGIO8 om dominee Paul Wansink de ruimte te geven voor een paasboods...