Ulft, Netherlands

 

De Rank klaar voor opvang vluchtelingen

Ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen nemen donderdag hun intrek in De Rank in Groenlo waar langdurige opvang beschikbaar is. Zorgorganisatie Marga Klompé heeft de voormalige verpleeghuisflat de afgelopen tijd gereed gemaakt, die het komende jaar ruimte biedt aan maximaal tachtig vluchtelingen.
Davie Klein Gunnewiek | 13 mei 2022 16:18 | Aangepast op 13 mei 2022 16:18
De afgelopen weken werden ongeveer 45 vluchtelingen opgevangen op Marveld Recreatie in Groenlo. Het vakantiepark wil de chalets waarin de Oekraïners verbleven weer gaan verhuren voor het vakantieseizoen. Donderdagochtend worden de vluchtelingen overgebracht naar de langdurige opvanglocatie in het centrum van Groenlo. Rein Dijkstra, projectleider coördinatieteam Oekraïne van de gemeente Oost Gelre, is blij dat de voormalige verpleeghuisflat in korte tijd gereed is gemaakt voor de vluchtelingenopvang. “De flat stond op de nominatie om gesloopt te worden”, zegt Dijkstra. “Zes weken geleden was hier nog bijna helemaal niks. Geen stromend water, geen stroom en geen ingerichte kamers of doucheruimte. Chapeau voor wat hier in korte tijd is gerealiseerd”, aldus Dijkstra.

Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen, met op elke verdieping ruimte voor twintig vluchtelingen. De meeste kamers zijn uitgerust met twee bedden, een koelkast, een kledingkast en wat spullen om mee te koken. “Deze ruimte moeten ze zelf schoon houden”, zegt Dijkstra. “Het is klein, maar het is de bedoeling dat de mensen hier met name in de avonduren zullen verblijven. We hopen dat ze echt mee gaan doen in de samenleving en hun eigen draai gaan vinden.” De Oekraïense vluchtelingen krijgen per maand 260 euro leefgeld. “Daarmee voldoen we aan de landelijke norm”, aldus Dijkstra. Elke verdieping beschikt ook over een gemeenschappelijke ruimte waar men elkaar kan ontmoeten of bijvoorbeeld tv kan kijken. “Ook hebben we door het hele gebouw een goede wifi-verbinding. Dat is voor deze mensen heel belangrijk om goed contact te kunnen houden met het thuisfront in Oekraïne”, zegt Dijkstra.

Sociaal spreekuur
Op de begane grond bevindt zich een grote gemeenschappelijke ruimte voor de hele opvang. “Hierin houden we ook één keer per maand een sociaal spreekuur voor de vluchtelingen”, zegt Dijkstra. “Sommige zijn getraumatiseerd en op deze manier bieden we ze extra hulp aan.” Ook is er een centrale keuken waar gezamenlijk gekookt kan worden en een washok met wasmachines en drogers. Aan de achterkant van het gebouw, tegen de Groenlose gracht aan, is een terras gecreëerd zodat de Oekraïners ook buiten kunnen zitten. Omwonenden van de flat konden woensdagavond een kijkje nemen in de opvang en werden tijdens een besloten bijeenkomst bijgepraat.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Oekraïne|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Eerste vluchtelingen aangekomen in Zelhem

De eerste vijftien minderjarige asielzoekers zijn maandag vanuit Ter Apel aangekomen op De Betteld b...

Opvang vluchtelingen in Hotel De Lantscroon

In Hotel De Lantscroon in ’s-Heerenberg worden vanaf 4 april tot negentig vluchtelingen uit Oekra...

Bronckhorst koopt pinpas voor Oekraïners

Bronckhorst heeft driehonderd prepaid pinassen besteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarmee is ...

Tweehonderd asielzoekers op weg naar Doetinchem

Ruim tweehonderd asielzoekers worden vanaf zondag tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang nabij ...

Doetinchem wil asielzoekers aan het werk, maar heeft minister nodig

Bewoners van de crisisnoodopvang in Doetinchem worden door Laborijn dichter bij een betaalde baan ge...

Zelhem blijkt warm bad voor vluchtelingen

Omwonden van een noodopvang voor minderjarige vluchtelingen op camping De Betteld in Zelhem wisten n...