Ulft, Netherlands

Bronckhorst trekt miljoenen uit voor nieuwe basisscholen in Zelhem en Halle

Zelhem krijgt op termijn twee nieuwe schoolgebouwen, terwijl er ook een volledig nieuw pand komt voor de Dorpsschool in Halle, dat besluit het college van Bronckhorst. Mede om deze investeringen te betalen wil gemeente twintig miljoen euro uit de algemene reserve halen.
Jasper Hazelaar | 6 september 2023 13:12 | Aangepast op 6 september 2023 13:12
De toekomst van het onderwijs in Zelhem en Halle werd de afgelopen tijd onderzocht, nu ligt er een concreet plan. Er komt een nieuw schoolgebouw voor basisschool Jan Ligthart in Zelhem op de huidige locatie, terwijl De Meene en 't Loo vervangende nieuwbouw krijgen op een nog te bepalen plek. “De Jan Ligthart-school was al niet nieuw meer toen ik er vijftig jaar geleden op zat”, zegt wethouder Anton Peppelman gekscherend. “De schoolgebouwen in Zelhem zijn echt op. De andere schoolgebouwen in de gemeente zijn niet uit beeld, maar komen in de toekomst.”

Het eerst lijkt de schop echter de grond in te gaan in Halle, waar de Dorpsschool naarstig aan vernieuwing toe is. Met name de noodlokalen zijn op. Het leerlingenaantal blijft de komende jaren stabiel, de directeur gaat zelfs uit van een lichte groei, wat reden is om hier voor volledige nieuwbouw te gaan. Net als voor de twee projecten in Zelhem, wordt ook in Halle 300.000 euro uitgetrokken om voorlopig verder te gaan met voorbereidingen.

Flink wensenlijstje
Het geld voor de scholen in Zelhem en Halle moet komen uit de investeringsagenda waar, na een toevoeging van twintig miljoen euro uit de algemene reserve, ruim 42 miljoen euro in zit. Dit is niet alleen bedoeld voor de schoolgebouwen, want de gemeente heeft een flink wensenlijstje. Zo moeten sporthallen worden aangepakt, lopen er meerdere vitale kernen-projecten en worden er aanpassing gedaan aan de infrastructuur. “Maar met de nieuwe scholen neem je wel een behoorlijke hap uit het bedrag”, aldus Peppelman.

‘Een uniek bedrag’
De gemeenteraad van Bronckhorst stemt in oktober over de verschillende plannen die het college heeft met de investeringsagenda. “Met deze grote en brede investeringsplannen geven we zoveel mogelijk invulling aan vragen en behoeften uit de samenleving”, vindt Peppelman, die als verantwoordelijk wethouder financiën nog wel wat wil zeggen over de tientallen miljoenen die beschikbaar zijn. “Het is echt een uniek bedrag. We kunnen alle voorstellen doen omdat Bronckhorst een financieel gezonde gemeente is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Schrik zit er goed in na vondst van mogelijk drugslab in Zelhem

De schrik zit er volgens Marianne Besselink goed in bij buurtbewoners na de vondst van een mogelijk ...

Knal leidt hulpdiensten naar vermoedelijk xtc-drugslab in Zelhem

In Zelhem is maandagavond na een knal in een pand op een bedrijventerrein een vermoedelijk drugslab ...

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanci...

Kamerlid Westerveld geniet in uitvak van De Graafschap, maar 'we moeten wel iets'

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld was zondag te gast in het uitvak van De Graafschap in het duel met M...

Montferland wil kleine drie ton vrijmaken voor stap naar Regio Achterhoek

De gemeenteraad van Montferland, niet vies van een stevige discussie, koerst nog altijd af op een li...

Oude IJsselstreek wil alle basisscholen openhouden, maar geld is het probleem

Een garantie kunnen schoolbesturen en de gemeente niet geven, maar de partijen hebben de ambitie om ...