Ulft, Netherlands

Bouw nieuwe sporthal in Groenlo gaat niet door

Voorlopig komt er geen nieuwe sporthal bij scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Een meerderheid van de gemeenteraad van Oost Gelre vindt 10 miljoen euro voor een nieuwe sporthal te duur. Ze willen eerst een beter plaatje hebben van alle kosten en de benodigde ruimte.
Davie Klein Gunnewiek | 19 april 2023 09:57 | Aangepast op 19 april 2023 09:57
Nu de bouw voorlopig niet doorgaat blijft de huidige sporthal staan, terwijl die al jaren is afgeschreven. De gemeente moet terug naar de tekentafel. In 2019 stemde de gemeenteraad nog in met een nieuwe sporthal. Op dat moment werden de kosten geschat op ongeveer 6 miljoen euro. Tijdens de zoektocht naar een aannemer bleek dat de definitieve bouwkosten fors afweken. Stijgende grondstofprijzen, de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hielpen volgens de gemeente niet mee. Al met al komen de kosten nu uit op ruim 10 miljoen euro. Daar komt bij dat vier lokale sportverenigingen in december hun handtekening onder een intentieverklaring introkken. Zij zouden in de toekomst naar de nieuwe sporthal verhuizen. Nu willen ze in het huidige onderkomen blijven. Dat is sporthal Den Elshof aan de rand van Groenlo.

De verenigingen hebben de afgelopen maanden, in opdracht van de gemeenteraad, onderzocht wat er nodig is om die sporthal te behouden en of ze ook zelf de sporthal kunnen exploiteren. Dit lijkt haalbaar, mits de gemeente ook zelf bijdraagt. "Het is onverstandig om nu zoveel geld te besteden aan een nieuwe sporthal en geen integrale keuze te maken voor Groenlo", aldus Laura Stortelder van handbalvereniging Grol. De vier verenigingen vrezen dat met het geld voor de nieuwe sporthal er te weinig overblijft om Den Elshof overeind te houden.

De hoogste tijd
Volgens de gebruikers van de huidige sporthal bij het Marianum is het de hoogste tijd om te beginnen met de bouw van een nieuwe hal. "De kozijnen zijn rot, de vloer moet worden gestut en deuren vallen uit de scharnieren", zegt docent Arjan Paf van het Marianum. "De kwaliteit van het bewegingsonderwijs staat op het spel." Op het buitenterrein van de school kunnen de ongeveer duizend middelbare scholieren ook niet sporten. "Daar zijn de voorbereidende werkzaamheden van de nieuwe sporthal al begonnen", aldus Paf.'

Tranen schieten in je ogen'
"We kunnen in de keuze die we vanavond maken het niet voor iedereen goed doen", zegt Richard Klein Tank van de PvdA. Hij pleitte samen met andere partijen, waaronder coalitiepartij VVD, voor een afweging waarbij ook de sportzalen in de rest van Groenlo worden meegenomen. "We willen geen geforceerd besluit nemen." Alleen het CDA en de Nieuwe Liberalen Oost Gelre vinden dat haast is geboden. "De tranen schieten in je ogen als je daar gaat kijken", zegt Walter Leemreize van het CDA. "Groenlo verdient een nieuwe sporthal."

'Scherven oprapen'
Maar de nieuwe sporthal komt er voorlopig niet. Hoewel de kosten van tien miljoen wel passen in de begroting zonder dat het ten koste gaat van de verzelfstandiging van Den Elshof, kon wethouder Bart Porskamp een deel van de raad niet overtuigen: "Dit uitstel is misschien wel een slechter besluit dan afstel. De sportverenigingen en de school willen graag duidelijkheid."

Contractuele afspraak
Een contractuele afspraak tussen de gemeente en het Marianum wordt niet gehaald. Volgens die afspraak moet er voor 1 januari 2024 een nieuwe sporthal zijn. Ook moet volgens Porskamp de aanbesteding opnieuw. En dat leidt tot meer kosten. "Ik zal de scherven oprapen en de consequenties voor iedereen in beeld moeten brengen", aldus Porskamp.

De wethouder wil er alles aan doen om de boel alsnog vlot te trekken. "Ik ga op een later moment reflecteren wat ik beter of anders had kunnen doen. Het gaat hier wel om vertrouwen en daar kan ik ook een persoonlijke consequentie aan verbinden."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Sporthal|Groenlo|Oost Gelre|

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Kop-staartaanrijding bij tijdelijk verkeerslicht tussen Groenlo en Ruurlo

Twee automobilisten zijn maandagochtend op elkaar geknald bij een tijdelijk verkeerslicht op de weg ...

Kind ernstig gewond na incident in woning Winterswijk

Een kind is donderdagochtend ernstig gewond geraakt bij een incident in een woning in Winterswijk. E...

Automobilist raakt onwel en ramt voertuigen op andere weghelft

Een automobilist is maandagmiddag op twee andere voertuigen gebotst op de weg tussen Winterswijk en ...

Weer loods in brand op bedrijventerrein in Groenlo

Op een bedrijventerrein aan de Zuidgang in Groenlo waar zondagavond twee loodsen afgebrand zijn, is ...

Twee loodsen verwoest op bedrijventerrein in Groenlo

Op een bedrijventerrein in Groenlo zijn zondagavond twee loodsen verwoest door een brand. Er wordt u...

Hagelnieuw busje volledig uitgebrand bij Groenlo, flinke overlast voor verkeer

Een volgens de bestuurder pasgekocht busje is maandagochtend bij Groenlo tijdens het rijden in brand...