Ulft, Netherlands

Boumans en Van Dijk roepen op tot verbinding na winst PVV

De Achterhoek heeft, net als Nederland, massaal op de PVV van Geert Wilders gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing. Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en Oude IJsselstreek-burgervader Otwin van Dijk zagen de grootte van de winst van de rechtse partij niet aankomen.
Tim Rondeel | Jasper Hazelaar | 23 november 2023 17:23 | Aangepast op 23 november 2023 17:23
“We zagen natuurlijk wel een trend zich aandienen, maar dat die zich op deze manier zou voltrekken had ik niet verwacht”, aldus de Doetinchemse VVD-burgemeester Boumans. Ook bij zijn collega Van Dijk, oud-Kamerlid voor de PvdA, kwam de ruime overwinning onverwachts. "Ik ben een democraat dus de uitslag die ik zag is wat mensen stemmen, dat moeten we met elkaar accepteren", laat Van Dijk weten. "Volgens mij hebben mensen met deze stem een signaal willen geven dat ze het op een andere manier willen."

In Doetinchem was de PVV de grootste partij, gevolgd door NSC en de VVD. "Ik denk dat de gemiddelde Doetinchemmer tevreden is met de uitslag", zegt Boumans over de landelijke winst van Wilders. "Maar ik denk ook dat heel veel mensen wel wat verdrietig zijn en zich zorgen maken, daar moet je ook aandacht voor hebben. Het is nu aan de partijen in Den Haag die gewonnen hebben om te zorgen dat de hele samenleving bijeen blijft en dat er ook sprake is van verbinding."

Hoop op verbinding
Die verbinding hoopt ook Van Dijk te zien. Hij merkte in Oude IJsselstreek al zorgen bij inwoners: "Er zijn mensen met een islamitische achtergrond, mensen die heel erg voor het klimaat zijn of mensen met een LHBTI-achtergrond die zich afvragen wat dit nou betekent. Ik denk dat we met elkaar moeten zorgen dat we de samenleving bij elkaar houden."

Regio Deal op de tocht?
Voor de Achterhoek heeft Boumans in ieder geval een concrete wens voor een nieuwe regering. "We zijn bezig met een Regio Deal met de Rijksoverheid en die moet ergens in januari, februari zijn beslag krijgen", geeft Boumans aan. "Ik ga er vanuit dat het doorgang vindt en dat we tot afspraken kunnen komen, maar dat is voor ons wel wezenlijk."

Slagbomen in Oude IJsselstreek?
Welke punten uit het partijprogramma van de PVV echt waarheid worden is afwachten, de grens bij Oude IJsselstreek blijft volgens Van Dijk in ieder geval voorlopig open. “Volgens mij vinden we het allemaal heel handig dat we zonder slagbomen in Anholt of Rees even boodschappen kunnen doen als we dat willen of tanken", aldus de burgemeester van Oude IJsselstreek. "Nederland is ook onderdeel van Europa.”

Geen angst voor Nexit
Bang voor een door Wilders gepropageerde 'Nexit' is Van Dijk niet: “Ik denk dat Nederland verstandiger is en ook de winnende partijen. Ik verwacht heus niet dat we uit de Europese Unie of dat er grenzen komen, we moeten het niet te gek maken.” Volgens Boumans is de politieke aardverschuiving ook geen totale ramp: “We moeten het ook niet al te veel problematiseren, maar ik hoop wel dat er in Den Haag snel duidelijkheid komt, want daarmee zijn we uiteindelijk wel geholpen.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Hoveniers weken druk voor drie dagen tuinbeurs in Ulft

Remco Geurts | Bart Sollman | 28 feb 2024 17:15

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Vier gewonden na botsing tussen meerdere voertuigen op de N315

Het is zaterdagmiddag flink misgegaan op de N315 tussen Doetinchem en Zelhem. Meerdere automobiliste...

Tranen bij afscheid Van Dijk als burgemeester Oude IJsselstreek

Met een kleine traan heeft Otwin van Dijk donderdagavond na acht jaar voor het laatste als burgemees...

Ruim 150 mensen oefenen crisissituatie bij Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem houdt zaterdagochtend een grote crisisoefening om medewerker...

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Verkeerschaos in Doetinchem na aanrijding op kruising met verkeerslichten

Een scooterrijder is donderdagavond gewond geraakt bij een aanrijding op de Oostelijke Randweg in Do...