Ulft, Netherlands

Boogbouwers uit Didam en omgeving trappen schuttersfeest af met kerstbomen

Foto: REGIO8
Hoewel het schuttersfeest in Didam en omgeving zondag pas begint, zijn tientallen buurtschappen, vriendenclubs en straatverenigingen al de hele week volop bezig met de voorbereidingen. Traditiegetrouw worden er Schuttersbogen gebouwd en het groen daarvoor wordt in Doetinchem opgehaald met trekkers, huifkarren en heel veel schik.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 5 juli 2024 15:16 | Aangepast op 5 juli 2024 15:16
“Dit is de aanloop naar het schuttersfeest”, aldus Pascal Nas, één van de boogbouwers van het Lieve Vrouweplein. “De bogen worden traditiegetrouw gebouwd ter ere van de koningen en ter ere van de schutterij. Voor ons begint het schuttersfeest nu eigenlijk al.” Daar sluit Clint ter Voert van de Diekse Deurdouwers zich bij aan: “De boog zet je op de weg en dan ga je de hele week van te voren al feest maken om er uiteindelijk onder door te gaan.”

Van Didam tot Loil en van Greffelkamp tot Nieuw- en Oud-Dijk. Overal viert de Schutterij maandag hun eigen feest, maar op de zondag trappen ze gezamenlijk af en lopen ze onder de bogen door. In alle kernen zie je dan ook bogen, in totaal meer dan veertig. Ook is er een ‘bogenfietsroute’.

Groen uit Doetinchem
Al ruim 25 jaar lang halen meerdere groepen het groen voor die bogen bij kerstbomenkweker Jan Ellmann in Doetinchem. “Ze komen hier met hele goede zin”, aldus Ellmann. “Ze hebben ook al een beetje spraakwater op denk ik en ze maken er gewoon een gezellige avond van.” Voor de Doetinchemmer is het ook een jaarlijks hoogtepunt: “Ik kijk er de hele week al naar uit!”

Schaarste
De bouwers en Ellman hopen elkaar nog jaren te kunnen vinden, ook al houdt de kweker wel een slag om de arm. Het groen dat de bouwers meenemen zijn kerstbomen die niet verkocht worden, aangezien er steeds minder kerstboomverkopers zijn volgens Ellmann, houdt hij minder bomen over: “Afgelopen jaar heb ik vijf aanvragen moeten afzeggen, want zoveel groen heb ik gewoon niet. Het wordt steeds moeilijker voor de bouwers om aan groen te komen.”

'Biertje hoort erbij'
De Schuttersbogenroute in Didam en omgeving staat inmiddels ook op de lijst van immaterieel erfgoed en traditie gaat van generatie op generatie. De booggroepen kijken dan ook elk jaar uit naar het moment waarop iedereen de handen uit de mouwen steekt. “Gezelligheid is heel belangrijk”, laat Nas weten. “En een biertje hoort er ook bij.”

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Oekraïners in Nieuw-Dijk samen voor de buis voor het EK

Vol spanning is er maandag in het voormalige restaurant Steak'm in Nieuw-Dijk gekeken naar de wedstr...

Twee woningen volledig verwoest bij brand in Didam

De twee woningen die zaterdagmiddag in brand stonden aan de Smallestraat in Didam zijn volledig verw...

Extra onderzoek naar nieuw Zwembad Didam

De gemeenteraad van Montferland heeft besloten een extra onderzoek te laten doen naar de haalbaarhei...

Persoon uit auto bevrijd door brandweer na ongeval bij Didam

De brandweer heeft zondagavond een vrouw uit een auto moeten bevrijden na een ongeval op de N813 nab...

Nieuwste editie van Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de 21e aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Hart van L...

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrok...