Ulft, Netherlands

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Foto: ProWonen, referentiebeelden
Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe flexwoning terecht. Gemeente Berkelland en woningcorporatie ProWonen gaan in Neede, Borculo en Ruurlo versneld 95 woningen realiseren, voor eigen inwoners én statushouders.
Domien Esselink | Nick Hermsen | 16 februari 2024 16:54 | Aangepast op 16 februari 2024 16:54
Vijftig van de sociale huurwoningen zijn voor reguliere woningzoekenden, de andere 45 voor statushouders (vluchtelingen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, red.) en ontheemden uit de Oekraïne, die langer in Nederland willen blijven. Het worden prefab flexwoningen, die eventueel verplaatst kunnen worden, maar dat is niet de opzet. Het zijn echter woningen die sneller gerealiseerd kunnen worden, in tegenstelling tot de traditionele huizenbouw, die meer tijd in beslag neemt als gevolg van onder meer bouwvergunningen. “Dan gaat er wel acht tot tien jaar overheen”, zegt directeur-bestuurder Hanke Struik van ProWonen.

Er komen 60 tot 65 woningen in de wijk Leusinkbroek-Noord in Ruurlo, 20 tot 25 op de Wildbaan in Borculo en tien tot vijftien op de plek van de voormalige MaxX Wisselschool in Neede. In overleg met de omwonenden wordt gekeken hoe de woningen worden gesitueerd. Ze worden duurzaam gebouwd, dus goed geïsoleerd en met zonnepanelen op het dak.

‘Betaalbaar’
Volgens bestuurder Struik worden de huurprijzen ‘betaalbaar’. Het betreft sociale woningbouw. De woningen zijn bedoeld voor één of twee personen, met ook nog plek voor een baby. De opzet is dat het doorstroomwoningen worden, dus dat de nieuwe bewoners er niet hun hele leven lang blijven wonen, maar ook weer doorstromen naar een koopwoning of ruimere huurwoning.

Nek uitsteken
“Dit aantal van 95 woningen betekent een flinke impuls voor de woningmarkt, want er is een forse wachtlijst van met name starters”, zegt wethouder Arjen van Gijssel van Berkelland. “Het zijn het type flexwoningen, maar we beschouwen ze als reguliere woningen die we niet verplaatsen. De mensen schreeuwen om deze huurwoningen, zo van: Gemeente, schiet eens op! Ik vind het gaaf dat de woningcorporatie de nek uitsteekt voor de volkshuisvesting in Berkelland.”

Starters en statushouders
De doelgroep voor de woningen is een mix van starters, statushouders en vluchtelingen uit de Oekraïne. “De mensen hoeven niet zenuwachtig te worden, zo kunnen er ook gescheiden ouders tussen zitten”, zegt bestuurder Struik van ProWonen. “Het zijn locaties waar al woningbouw was gepland.”

‘Zuinig omgaan met woningvoorraad’
Berkelland heeft zoals álle gemeenten een opvangplicht voor statushouders. “Vorig jaar hadden we een achterstand, voor de tweede helft van 2024 moeten we er nog zo’n 46 plaatsen”, zegt burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland. “Deze 95 woningen zijn een fijne voorraad en er komen dertig statushouders in. We gaan zo zuinig mogelijk om met de beschikbare woningvoorraad.”

De omwonenden van de bewuste locaties zijn door de gemeente geïnformeerd over de plannen en er komen informatieavonden voor de inwoners en belangstellenden voor de drie woningbouwprojecten.

Foto: REGIO8

Lees ook

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...

Dieperink uit Borculo gaat als videoscheidsrechter naar de Olympische Spelen

Scheidsrechter Rob Dieperink uit Borculo gaat dit jaar naar de Olympische Spelen in Parijs. De Achte...

160 muzikanten naar Borculo voor eerste editie Musikantenfest

Muziekcentrum Borculo is zaterdag het decor van de eerste editie van Musikantenfest, een kapellenfes...

Motie raad Berkelland voor brief naar Tweede Kamer met oog op ravijnjaar 2026

De gemeenteraad van Berkelland heeft een motie ingediend om een brief naar de Tweede Kamer en het Mi...

Automobilist uit Haaksbergen overleden na botsing op boom in Borculo

Een 55-jarige automobilist uit Haaksbergen is donderdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval ...