Ulft, Netherlands

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Foto: REGIO8
Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwaad bloed bij Terborgs Belang en Dorpsbelangen Etten. Vol ongeloof ontvingen leden van beide inwonersgroepen een belletje van wethouder Ria Ankersmit met de boodschap dat het verkeersbesluit waar zij zo hard voor hebben gestreden weer ingetrokken wordt.
Tim Rondeel | Bart Sollman | 19 maart 2024 15:11 | Aangepast op 19 maart 2024 15:11
"Ik viel echt van mijn stoel toen ik het hoorde van de wethouder", zegt Els Bakker van Terborgs Belang. Ze waren juist zo blij toen vorig jaar bekend werd dat vrachtverkeer geweerd zou worden van de Zeddamseweg en Walstraat. Luc Löverink van de Ettens evenknie baalt als een stekker: "In Gaanderen is geklaagd door inwoners, het lijkt nu net of de gemeente wel serieus luistert naar inwoners van een andere gemeente, en haar eigen inwoners niet hoort." De huidige inrichting van de weg is volgens Löverink dan ook niet meer geschikt voor vrachtwagens: "De fietspaden zijn breder gemaakt, nu wordt de fietser gebruikt om het verkeer te vertragen. Met kleine kinderen en grote vrachtwagens is dat simpelweg gevaarlijk."

Toch zijn er volgens Oude IJsselstreek ook daadwerkelijk klachten uit Terborg zelf ontvangen bij de gemeente. Het vrachtverkeer vond zijn route de afgelopen maanden namelijk via de Industrieweg, een smalle klinkerstraat. "We hebben meerdere meldingen ontvangen dat het vrachtverkeer die weg gebruikte", zegt wethouder Ria Ankersmit. "Die is nog minder geschikt voor dergelijke voertuigen. Samen met de klachten die we van buurgemeente Doetinchem kregen, hebben we besloten het verkeersbesluit terug te draaien." Volgens de wethouder was er, voor het besluit in eerste instantie genomen was, niet duidelijk dat het afsluiten voor een dergelijke drukte op die andere plek zou zorgen: "We hebben met één verkeersstroming geen rekening gehouden."

Borden hangen er nog
In de kern van Terborg is nog weinig te merken van het teruggedraaide besluit. in ruim een half uur kwamen er twee vrachtwagens door de straat, waarvan er één, een melkwagen, duidelijk geen bestemmingsverkeer was. De oorzaak is simpel, de verbodsborden hangen er nog. Ankersmit: "Die mogen we ook niet zomaar weghalen. Het besluit moet eerst zes weken ter inzage liggen, daarna kunnen we pas echt wat veranderen."

Dit alles is onder het voorbehoud dat er geen bezwaren worden ingediend. "We zijn nu aan het kijken of we een dergelijk bezwaar in kunnen dienen, en hoe", zegt Bakker. Grote kans dus dat de borden er nog langer dan die zes weken hangen.

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...