Ulft, Netherlands

Bedrijf mag geen Oekraïners opvangen, maar buurman in identiek pand wel

Wim Dassen tussen de identieke panden Foto: REGIO8
Plotseling viel er in maart een brief op de deurmat bij RMS (Reyhan Meat Specialists) in ’s-Heerenberg, waarin te lezen was dat er in de bedrijfsunits naast hun nieuwbouwpand aan de Grensweg Oekraïners opgevangen zouden worden. Dit zorgde voor woede bij het uitzendbureau. Zij hebben een vrijwel identiek pand gebouwd op zo’n zeven meter afstand en mogen dit naar eigen zeggen niet.
Bart Sollman | 28 juni 2024 13:24 | Aangepast op 28 juni 2024 13:24
“Ik word hier echt heel boos van. Als wij mensen in bedrijfsunits willen plaatsen, mag het niet. Dat vind ik zelf ook onwenselijk, maar de buurman mag het wel,” zegt Askin Reyhan, directeur van RMS. Reyhan bouwt achter zijn pand een groter pand met een garage, wasbox, scholingsruimte en een aantal bedrijfsunits om te verhuren. Eerder zeiden ze dat ze deze bedrijfsunits aan lokale ondernemers wilden verhuren. Maar nu blijkt dat de buurman Oekraïners mag opvangen in zijn units, willen zij daar ook graag in helpen.

De brief van de gemeente Montferland dat er ontheemden in het naburige pand komen, stuitte het bedrijf om een andere reden tegen de borst. “Onze bouw is ooit stilgelegd door de gemeente Montferland. Ze waren bang dat we mensen zouden gaan huisvesten in het nieuwe pand. Ze wilden zeker weten dat we dat niet zouden doen," zegt manager Wim Dassen. “Toen waren we echt nog niet bezig met mensen daarin huisvesten. Een aantal bedrijfsunits is al verhuurd aan ondernemers namelijk.”

Verbouwing van een ton
Toen de heren van RMS hoorden voor welke bedragen de units verhuurd zouden worden, brak helemaal de klomp. “Er komen per unit vier Oekraïners, daar wordt tot wel 3.000 euro per maand voor betaald. Dat is veel meer dan je kunt vragen als je het verhuurt aan een bedrijf,” zegt Dassen.

De units van de buurman worden nu verbouwd tot woningen. Slaapkamers met voldoende daglicht, airco, een keuken, badkamer, alles wat je maar kunt wensen. “Dat kost een ton per unit, betaald door het rijk. Dat willen wij ook wel. We hebben het even uitgerekend, die units heb je binnen een paar jaar terugverdiend,” zegt Dassen.

Geen uitnodiging
Sterker nog, als ze bij RMS geweten hadden dat er op 4 juli 2023 een bijeenkomst was van vastgoedondernemers, op uitnodiging van burgemeester De Vries, om te praten over mogelijke locaties voor de opvang van Oekraïners, waren ze ook op de uitnodiging ingegaan. De familie Reyhan is niet uitgenodigd door de gemeente, hoewel ze wel verschillend vastgoed in de gemeente hebben.

Naar aanleiding van deze afspraak heeft één van de aanwezigen besloten Steak ‘m te huren. Een andere aanwezige was Henk Peters, die toevallig bedrijfspanden aan het bouwen was naast Reyhan. Na wat overleg besloot hij deze panden aan te bieden aan de gemeente. Hier ging de gemeente mee akkoord. Komende zomer nemen de eerste ontheemden intrek in deze panden. Dassen: “Als wij betrokken waren als vastgoedondernemers, waren we er gelijk op ingesprongen. Dan hadden we bij wijze van spreken nog tachtig units bijgebouwd.”

Gemeente voldoet aan taakstelling

Op het feit dat de gemeente niet in zee wil gaan met de opvang van Oekraïners naar zeggen van Reyhan, geeft Montferland het volgende korte statement: “Voor de opvang van de ontheemde Oekraïners geldt dat we voor nu voldoen aan de taakstelling voor deze opvang.”

Op het mogelijk huisvesten van arbeidsmigranten gaan ze wat verder in: “Er is een onderscheid in het huisvesten van arbeidsmigranten en Oekraïense ontheemden. Gelet op de huidige crisissituatie zijn gemeenten in Nederland genoodzaakt huisvesting voor Oekraïense ontheemden te creëren. Deze hoge instroom van ontheemden geldt als een buitengewone omstandigheid. Het huisvesten van arbeidsmigranten valt niet onder deze bijzondere situatie en is geen buitengewone omstandigheid."

Alsnog opvangen
“Wij hadden nooit de bedoeling om werknemers te huisvesten maar door dat het bij de buren wordt toegelaten wilden wij dit ook doen, maar met goedkeuring van de gemeente. Die krijgen we niet en dat is echt kwalijk. Dat is echt meten met twee maten,” zegt Dassen. Ze hebben een afspraak gemaakt met burgemeester De Vries over de opvang van arbeidsmigranten in Montferland.

"Na dat de afspraak was gemaakt hebben we hem een extra mail gestuurd dat we ook over onze eigen boxen wilden spreken om die aan te bieden voor hulpbehoevende medemens. Toen was er in een keer geen afspraak meer met de burgemeester, echt een beetje raar", zegt Dassen.

"Er is toch zo’n tekort? Ik snap echt niet waarom ze met ons die stap niet willen nemen. De buurman mag het wel,” zegt Dassen. Ondanks dat de gemeente zegt aan de doelstelling te voldoen, wil RMS nog steeds ontheemden opvangen. “Wij hebben de ruimte en staan ervoor open om de gemeente te helpen met de opvang. Er is geen maximumaantal dat je mag opvangen als gemeente toch? We gaan gelijk akkoord met dezelfde afspraken als de buurman heeft. Het is tenslotte een vrijwel identiek pand,” zegt Dassen tot besluit.

Het contact tussen RMS en de gemeente loopt nu via de jurist van het bedrijf. Ze hopen alsnog mensen te kunnen huisvesten, of dat nou eigen mensen of ontheemden zijn.

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Oekraïners in Nieuw-Dijk samen voor de buis voor het EK

Vol spanning is er maandag in het voormalige restaurant Steak'm in Nieuw-Dijk gekeken naar de wedstr...

Twee woningen volledig verwoest bij brand in Didam

De twee woningen die zaterdagmiddag in brand stonden aan de Smallestraat in Didam zijn volledig verw...

Extra onderzoek naar nieuw Zwembad Didam

De gemeenteraad van Montferland heeft besloten een extra onderzoek te laten doen naar de haalbaarhei...

Eén gewonde bij aanrijding op industrieterrein 's-Heerenberg

Bij een aanrijding tussen twee automobilisten op een industrieterrein in ‘s-Heerenberg is vrijdag éé...

In ’88 was hij erbij, nu mist voetbalfanaat uit Braamt het EK in Duitsland

Het EK voetbal in Duitsland staat op het punt van beginnen. In de Achterhoek is er bijna geen groter...

Montferland zet in op woningen voor ouderen om plek te creëren voor jongeren

In Montferland willen ze bouwen voor ouderen, om hiermee meer woningen vrij te maken voor jongeren. ...