Ulft, Netherlands

 

Achterhoeker fietst in een banaanfiets naar Frankrijk

Tonny Stoltenborg (69) uit Aalten gaat komende maand twintig dagen aandacht vragen voor duurzaamheid. Dat doet hij niet zomaar: hij wil geld inzamelen voor de aanleg van een voedselbos in Winterswijk.
Tim Rondeel | 27 september 2022 13:33 | Aangepast op 27 september 2022 13:33
Tonny vraagt de aandacht op een bijzondere manier, want hij gaat in twintig dagen tijd fietsend naar Grenoble in Zuid-Frankrijk - en niet op een elektrische fiets, maar een oranje velomobiel, in de volksmond banaanfiets. "Ik heb hem inmiddels vier jaar en hij bevalt heel goed", zegt Tonny, die er inmiddels al behoorlijk wat kilometers op heeft zitten. De tocht die hij nu gaat maken is bijzonder, want de afstand tot Grenoble bedraagt liefst duizend kilometer. Tijdens de fietstocht wil hij aandacht vragen voor duurzaamheid. "Ik wil met mensen die ik onderweg ontmoet praten over duurzaamheid. Bijvoorbeeld met een burgemeester of met kinderen", zo vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Daar maak ik dan filmpjes van en die zet ik op mijn website." Ik ben heel erg blij met wat de gemeente Winterswijk doet en ik draag er graag aan bij om het verhaal over duurzaamheid verder te verspreiden

Waarom Tonny dit doet? Hij zegt al heel erg lang bezig te zijn met duurzaamheid, natuur en milieu. Tonny heeft al voor verschillende instanties gewerkt. "Ik wil de wereld goed achterlaten voor het nageslacht en daarom ook iets concreets doen." In Winterswijk moet een voedselbos aangelegd worden en aan de fietstocht naar Frankrijk heeft Tonny een crowdfunding gekoppeld. Voor dat voedselbos moet 1 miljoen euro bij elkaar worden gebracht. "Ik wil in Winterswijk graag een voedselbos van 10 hectare aanleggen. Hiermee wil ik aan onder andere boeren laten zien, hoe je dat zou kunnen gaan doen. De afstand van Winterswijk naar Grenoble is ongeveer duizend kilometer. Dat is 1 miljoen meter. Per meter zou ik dus graag een donatie van 1 euro ontvangen."

Waarom naar Grenoble en niet naar Parijs?
Grenoble is niet voor niets gekozen. Eind oktober vindt daar namelijk de Green Leaf-bijeenkomst plaats. Hier worden de nieuwe genomineerden bekend gemaakt voor de European Green Leaf Award. Dat is een prijs die de gemeente Winterswijk precies een jaar geleden won. "Die prijs hebben we gewonnen omdat we goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid", zegt wethouder Gosse Visser. "Wat vooral opviel bij de jury, is dat veel initiatieven van onderop zijn opgepakt." De prijs betekent ook een grote verantwoordelijkheid. "Als gemeente moet je ook je verhaal verder verspreiden. Daarom is er komende maand een tweedaags congres."

Regentonnenactie
Winterswijk heeft met het winnen van de award ook een geldbedrag toegekend gekregen: 200.000 euro. "We hebben hiermee al een aantal mooie dingen gedaan: zo hebben we bijvoorbeeld een regentonnenactie gehad. Inwoners konden gratis een regenton krijgen. Daarnaast is er komende zondag een grote vintage markt in het centrum van Winterswijk. Deze Green Leaf Vintage Markt staat in het teken van duurzaamheid. Inwoners kunnen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met duurzaamheid. Ook kunnen mensen terecht met al hun vragen op het gebied van energie besparen."

Meefietsen
Terug naar Tonny in zijn oranje fiets. Hij is trots op Winterswijk. "Ik ben heel erg blij met wat de gemeente doet en ik draag er graag aan bij om het verhaal over duurzaamheid verder te verspreiden." Tonny vertrekt op 6 oktober vanuit Winterswijk. "In principe fiets ik natuurlijk alleen. Er is een aantal mensen die hebben aangegeven dat ze in het begin een stukje meefietsen. Daarnaast zijn er ook mensen die halverwege een keer aanhaken. Maar iedereen is natuurlijk welkom om met me mee te fietsen."

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Eerste rondjes van het schaatsseizoen gereden in Winterswijk

Er kon op zondagochtend geschaatst worden op de ijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV). ...

Automobilist raakt gewond bij eenzijdig ongeval Winterswijk

Een automobilist is donderdagavond door onbekende reden van de weg geraakt in Winterswijk. De man is...

Weerboer Gerrit voorspelt einde aan winterse omstandigheden

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Fors meer bezoekers voor recreatieplas 't Hilgelo bij Winterswijk

Recreatieplas ’t Hilgelo bij Winterswijk had het afgelopen jaar ruim 100.000 meer gasten dan in 20...

Winterswijk wil populair marktplein op de schop gooien

Het is op zaterdag een bekende trekpleister voor Duitsers, de markt in Winterswijk. Maar het marktpl...

Dringen op de Markt in Winterswijk

De Markt als warenmarkt, feestterrein of groot terras. Het college denkt, met het oog op het verande...