Ulft, Netherlands

6,5 miljoen euro voor nieuw centrum Ruurlo met Dorpsstraat als fietsstraat

De huidige Dorpsstraat in Ruurlo. REGIO8.
De Dorpsstraat in Ruurlo moet groener en toegankelijker worden, met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De aanpassing van de doorgaande weg in het centrum maakt onderdeel uit van het totale herinrichtingsplan voor het centrum van Ruurlo, waarvoor de gemeente Berkelland bijna 6,5 miljoen euro op de plank heeft liggen.
Domien Esselink | 23 april 2024 14:04 | Aangepast op 23 april 2024 14:04
Het is de bedoeling dat het (vracht)verkeer wordt ontmoedigd voor de Dorpsstraat te kiezen en wordt omgeleid via de Nettelhorstweg. Over de bewegwijzering voor de omleiding wordt nog nagedacht. De huidige doorgaande Dorpsstraat moet in de toekomst ontlast worden en is geen alternatief voor de Rondweg.

De Dorpsstraat wordt géén eenrichtingsweg maar er komen wel fietsstroken. “Het is niet wenselijk voor eenrichtingsverkeer te kiezen. De Dorpsstraat wordt een fietsstraat, maar blijft van twee kanten toegankelijk”, zegt wethouder Gerjan Teselink, die desgevraagd verklaart dat er geen oversteekplaatsen voor voetgangers komen: “Door de aanpassingen is er voor de voetgangers voldoende zicht op het verkeer.”

Riolering
De aanpassing van de Dorpsstraat wordt gelijk aangegrepen om de riolering in de straat te vervangen, waarvoor 1,8 miljoen euro uit het rioolbudget wordt gehaald. Indien de gemeenteraad akkoord gaat met het voorliggende plan wordt er begin 2025 begonnen met een gefaseerde aanpak van het herinrichtingsplan voor een groen, levendig en toegankelijk centrum van Ruurlo. Over een nieuwe plek voor de weekmarkt wordt nog nagedacht. Er komen in de nieuwe Dorpsstraat vijf parkeerplaatsen (voor minder validen). Verder kan er geparkeerd worden in de zijstraten van de Dorpsstraat.

Een voorwaarde voor de raad kan mogelijk de financiering worden, zo laat raadslid Rob Hofman (PvdA) doorschemeren: “Hoe hard is het krediet? Is er nog een aanvulling nodig?” Wethouder Teselink: “We hebben een hele goede inschatting van de kosten kunnen maken en die kosten zijn momenteel gestabiliseerd. We hopen de stijging van de kosten achter ons te laten.”

'Heel trots'
Het plan is tot stand gekomen na overleg tussen ROV (Ruurlose Ondernemers Vereniging) en een werkgroep bestaande uit een afvaardiging van omwonenden, ondernemers en gemeente Berkelland. “Het plan is van onderop opgebouwd en daar ben ik heel trots op. Het wordt een mooi centrum en het plan kunnen we na zienswijzen nog aanpassen”, aldus Teselink.

Lees meer over:

Ruurlo|

Meest gelezen

Mooi weer zorgt voor drukte bij zwembaden en ijssalons in De Achterhoek

Nick Hermsen | Bart Sollman | Viggo Zweverink | 1 mei 2024 16:52

Lees ook

College houdt vast aan De Meene als locatie voor sporthal

Het college van Berkelland houdt vast aan de keuze voor De Meene als locatie voor de nieuwe sporthal...

Automobilist overleden bij eenzijdig ongeval Ruurlo

Bij een ernstig ongeval op de Groenloseweg (N319) tussen Ruurlo en Groenlo is zaterdagochtend een be...

Automobilist raakt onwel en ramt vlonder in achtertuin bij Ruurlo

Een automobilist is donderdagochtend vroeg op een vlonder gebotst in de achtertuin van een woning bi...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...

Oudste wielerkoers van Nederland keert terug in de Achterhoek

De Achterhoek speelt dit jaar een belangrijke rol in het slotweekend van Wielerkoers Olympia's Tour....

Auto in de sloot bij eenzijdig ongeval in Ruurlo

Bij een eenzijdig ongeval in het buitengebied van Ruurlo is maandagavond een auto uit de bocht gevlo...