In totaal werden er donderdag 23 moties en amendementen ingediend. De gemeente wil onder andere de hondenbelasting gaan afbouwen, geld uittrekken voor tijdelijke verkeersmaatregelen en de subsidiebijdrage voor dorpsaccommodaties verhogen. In de vorige vergadering waarschuwde wethouder Jeanette Derksen nog dat er niet 'voor Sinterklaas gespeeld moest gaan worden' en dat ondanks de mooie zwarte cijfers het verstandig is om de financiële ruimte die er in de begroting zit, behoedzaam in te zetten.
Volgens Freddy van Dijken (D66) is dat met de huidige begroting niet gelukt: “We hebben in het afgelopen anderhalf uur toch weer besloten om anderhalve ton aan extra geld uit te gaan geven.” D66 stemde als enige partij tegen de begroting. “Vorige week heeft wethouder Derksen ons nog gewaarschuwd en ik wens haar succes met het vinden van de juiste middelen”, aldus Van Dijken. Ook Martin Som van de VVD zet zijn vraagtekens bij de vele moties en amendementen: “Als we dat bekijken, kunnen we concluderen dat de sinterklaastijd toch al begonnen is. Met deze voorstellen wordt de begroting met meer dan één miljoen euro extra belast.”
Begroting aangenomen
Ondanks de kritiek werd de begroting door het merendeel van de gemeenteraad aangenomen. “Sinds het eerst in een aantal jaren zijn er weer positieve cijfers te bespreken”, vertelt Henk Peters van Lokaal Belang Montferland. “We zullen moeten streven naar een gedegen beleid, waarin we samen met elkaar ons mooie Montferland nog mooier kunnen maken en dat we dat met z’n allen samen kunnen realiseren.”
Verlaging woonlasten
In de gemeente zijn zorgen over de huidige en nog te verwachte economische situatie. “De tijden zijn zwaar en moeilijk”, vertelt fractievoorzitter van de PvdA Els Rutting. “Het is een bijzondere periode en wij zoeken met elkaar een manier hoe wij inwoners uit onze gemeente kunnen ondersteunen.” De gemeente wil dat onder andere doen met een tegemoetkoming van drie procent op de stijging van de OZB, die in 2023 vijf procent is. "We willen met die drie procent een bijdrage leveren aan het grote verdriet en de pijn om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen", aldus Rutting. Om geen structurele wijzigingen voor te stellen in de begroting is gekozen voor een eenmalige tegemoetkoming in 2023.
Zwemvoorziening in Didam
Een van de andere punten waar de gemeenteraad zich donderdag over heeft gebogen is het mogelijke nieuwe zwembad in Didam. Tot 1 januari 2024 blijft er een bedrag van ruim één miljoen euro beschikbaar voor de verrijking van een sport- en beweeglandschap in Didam, dit komt uit de algemene reserve. “Als je aan inwoners uit Didam vraagt welke sportvoorziening ze in Didam willen hebben wordt een nieuw zwembad veelvuldig genoemd”, geeft Inge Hultermans van Helder aan. Wethouder Rob Mos is momenteel bezig met het kijken naar mogelijkheden voor een zwembad.
Foto: REGIO8