“De belangrijkste en de meeste resten die we tegenkomen, horen bij een nederzetting uit de vroege middeleeuwen”, vertelt archeoloog Sascha Benerink. In die tijd hebben op de locatie meerdere boerderijen gestaan. Er gebeurde ook veel op de grond, zoals bijvoorbeeld ijzerproductie. Ook zijn eerdere resten aangetroffen die stammen uit de ijstijd en steentijd. “Het is wel een locatie waar in verschillende periodes mensen zich ophielden en waar werd gewoond”, aldus de archeoloog.
De kwaliteit van de bodem heeft een belangrijke rol gespeeld in de langdurige bewoning van het gebied rond Zelhem. In de middeleeuwen zijn er akkers aangelegd die zo’n duizend jaar in gebruik zijn gebleven. “In die tijd vond men dit ook de meest geschikte locatie om te wonen en om te akkeren”, zegt Benerink.
Archeologievriendelijk bouwen
Het archeologisch onderzoek was alleen nodig op de plekken waar tijdens de bouwwerkzaamheden gegraven wordt. Hierdoor is er niet in de hele woonwijk naar middeleeuwse restanten gezocht. De gemeente Bronckhorst gaat de woonwijk grotendeels archeologievriendelijk bouwen. “Dat houdt eigenlijk in dat voor de bouw van de woningen zelf het archeologisch niveau maar op kleine oppervlakten wordt verstoord”, laat Benerink weten.
De archeoloog ziet de geschiedenis van de locatie als een meerwaarde. Hij hoopt dat de toekomstige bewoners de vondsten kunnen waarderen: “Dat is toch altijd leuk om bij een biertje te vertellen.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal