Ulft, Netherlands

Maureen Konink uit Zelhem werkt aan Achterhoeks receptenboek: ‘Dit mag niet verloren gaan’

Foto: REGIO8
Kniepertjes met slagroom, krentewegge zoals oma die bakte, en balkenbrei waar de hele familie bij elkaar voor kwam. In veel Achterhoekse keukens worden al generaties lang traditionele recepten doorgegeven. Maureen Konink uit Zelhem wil die culinaire familiegeheimen vastleggen voor de toekomst, in een receptenboek dat eind dit jaar moet verschijnen.
Viggo Zweverink | 8 april 2025 15:04 | Aangepast op 8 april 2025 15:04
“De keuken van de Achterhoek zit vol verhalen”, zegt Konink. En die verhalen mogen niet verloren gaan. “Ik zou het heel erg zonde vinden als die mooie recepten gewoon verdwijnen. Dit is iets wat we moeten doorgeven aan de volgende generaties.” Eén van de recepten die zeker een plek krijgt in het boek, is het kniepertjesrecept van de familie Rouwenhorst uit Hengelo. Niet zomaar een koekje, maar eentje met een twist. “Opa heeft een taps toelopend rolletje bedacht, zodat de slagroom er beter in kan”, zegt Konink met een brede glimlach. “Dat maakt het uniek. En ja, ze zijn écht lekkerder dan uit de winkel.”

Tijdens haar zoektocht probeert ze zoveel mogelijk gebruik te maken van streekproducten. “Zonder pakjes en zakjes, gewoon puur. We hebben hier in de Achterhoek zó veel mooie ingrediënten. Het is mijn passie om daarmee te koken.” Een oproep op social media om recepten in te sturen leverde veel meer op dan ze had durven dromen. “Ik heb de kracht van social media nooit zo ingezien, maar ik ben echt geraakt door de reacties. Mensen willen hun verhalen en recepten zó graag delen. Het leeft.”

Tussen de ingezonden recepten komt er ook eentje van haarzelf. “Die is ontstaan tijdens het proces, tijdens het verzamelen. Het wordt de afsluiter van het boek.”

Voor de feestdagen
De planning is dat het boek voor Sinterklaas en Kerst in de winkels ligt. “We zijn er nu volop mee bezig. Het is een project dat echt vanuit mijn hart komt. En als ik zie hoeveel mensen willen meedoen, weet ik zeker dat het meer is dan alleen een kookboek. Het is een eerbetoon aan de Achterhoek.”

Lees ook

Twee Achterhoekse klimmers aan de start van de Giro d’Italia

De Achterhoekse wielrenners Koen Bouwman en Gijs Leemreize staan vrijdag in Albanië aan de start van...

BBQ's en Oldtimers: nieuw feest in Zelhem uit de koker van Hendrik Jan Lovink

Honderden oldtimerliefhebbers komen elk jaar samen in het centrum van Zelhem voor de Smoks Hanne Rit...

Vierde landstitel lonkt voor Orion Stars na tweede overwinning op Lycurgus

Orion Stars uit Doetinchem heeft zich een ideale uitgangspositie verschaft voor het binnenhalen van ...

Plannen voor opvang van 125 arbeidsmigranten in Olde Beth Wehl

De pandeigenaar van evenementenlocatie Olde Beth, ontwikkelt samen met twee andere initiatiefnemers ...

Rijinstructeur uit Didam (61) krijgt één dag cel en taakstraf voor aanranding leerling

Een 61-jarige rijinstructeur uit Didam is donderdag 8 mei door de rechtbank in Zutphen veroordeeld t...

De Graafschap wil weer eens buitenshuis winnen: Helmond laatste test voor play-offs

De laatste drie uitwedstrijden wist De Graafschap niet te winnen. Sterker nog, op bezoek bij Cambuur...