Ulft, Netherlands

Marechaussee scherp op mensensmokkel tijdens controles

Bij een grote controle bij de grensovergang op de Duitse A3 en de Nederlandse snelweg A12, ter hoogte van Beek, zijn woensdag vier personen aangehouden. De Marechaussee is tijdens de grensoverschrijdende controles, in samenwerking met de Duitse en Nederlandse politie, extra waakzaam op mensensmokkel mede door de asielcrisis in Ter Apel.
Tim Rondeel | Remco Geurts | 15 september 2022 16:28 | Aangepast op 15 september 2022 16:28
“Als je kijkt naar Ter Apel zijn er nu heel veel asielaanvragen, dus daarom proberen wij zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij de grensovergang”, aldus Erwin, locatiecommandant van de Koninklijke Marechaussee. “We hebben vorige week twee mensensmokkelaars aangehouden, die vervoerden vreemdelingen naar Nederland die ongedocumenteerd zijn. Dat zijn dingen waar we op letten, vooral in deze tijd.” Buiten de controle om werkt de Marechaussee ook veel samen met hun Duitse collega's. “We hebben een grensoverschrijdend politieteam dat bestaat uit Bundespolizei, collega’s van de Marechaussee en de politie. Die kunnen in Nederland en in Duitsland controleren. We maken van elkaars expertise gebruik en we kunnen in elkaars systemen werken. Zo pakken we veel zaken op.”

Naast extra alert zijn op mensensmokkel, kijkt de Marechaussee tijdens de controle naar veel meer strafbare feiten. “Richting Duitsland is dat vooral veel drugssmokkel. Natuurlijk vindt er ook mensensmokkel plaats, maar naar Duitsland wordt er vanuit Nederland gewoon veel drugs vervoerd”, aldus de locatiecommandant. “En identiteitsfraude blijft een ding waar wij gewoon jaarlijks heel druk mee zijn. Vorige week hadden wij nog een Griek met een vals rijbewijs. Die moest nog tien jaar zitten in Griekenland voor drugssmokkel. Dat zijn dingen waar we gewoon scherp op moeten zijn.”

Resultaat
Bij de grensoverschrijdende controle werd één persoon met een vals Bulgaars identiteitsbewijs aangehouden wegens mensensmokkel. Verder werden twee mannen aangehouden op verdenking van witwassen nadat er in hun voertuig 120.000 euro werd gevonden. Ook is een man met een vals Portugees rijbewijs aangehouden. Naast de aanhoudingen werden er 63 boetes uitgedeeld. Hiervan waren er 46 voor het mobiel bellen tijdens het rijden. Overige boetes waren onder meer voor het rijden zonder rijbewijs en een onverzekerd voertuig.

Elke controle geslaagd
Volgens de locatiecommandant is het zichtbaar zijn van de diensten iets dat meehelpt aan de veiligheid van het grensgebied. Als je kijkt naar de resultaten die wij behalen dan is het zeker een grote meerwaarde dat wij hier bij de grens aanwezig zijn”, schetst Erwin het belang. “In principe is elke controle geslaagd, maar een zaak zoals mensensmokkel of valse documenten zou hartstikke mooi zijn.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Antenne Niederrhein

Foto: REGIO8


Lees meer over:

grens|marrechaussee|controles|

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Inwoners boos over streep in plaats van kruisjes op grens in Dinxperlo

Al vijftien jaar wordt de grens tussen Nederland en Duitsland gemarkeerd door gele kruisjes op de we...