Ulft, Netherlands

 

Kritiek op plan om nieuwe zonneparken in Aalten voorlopig niet toe te staan

Meerdere organisaties hebben kritiek op het plan van de gemeente Aalten om voorlopig geen zonneparken op landbouwgrond toe te staan. Zo denkt de Coöperatieve Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM) dat Aalten de duurzaamheidsdoelstellingen niet gaat halen door alleen nog zonnepanelen op daken te plaatsen.
Davie Klein Gunnewiek | 9 november 2022 14:34 | Aangepast op 9 november 2022 14:34
Uit een onderzoek van landbouworganisatie LTO, in opdracht van de gemeente Aalten, blijkt dat 282 agrarische daken in de gemeente geschikt zijn om 3,6 GWh aan zonne-energie op te wekken. Ook op bedrijfsdaken op bijvoorbeeld industrieterreinen liggen nog kansen voor zonnepanelen. Ondanks de netcongestie (problemen om stroom terug te leveren) ziet de gemeente voldoende mogelijkheden voor zon op dak en niet de dwingende noodzaak om zonnevelden op landbouwgrond te realiseren.

“Ik trek de conclusie dat Aalten geen zonnevelden nodig heeft in twijfel”, zegt projectleider Maroeska Boots van de AGEM. “Keer op keer horen we dat we de klimaat- en energiedoelen niet gaan halen, dan vind ik het wel kortzichtig om van de stip op de horizon 2030 uit te gaan.” Dat is het jaar dat de Achterhoek 1,35 TWh aan duurzame energie met zon en wind wil gaan opwekken. “Voor de jaren daarna is er ook nog van alles nodig”, aldus Boots. “Bovendien is het niet solidair met andere gemeenten in de regio en de rest van Nederland.”

Voorlopig geen nieuwe windmolens
Wethouder Erik Groters liet eerder weten de pijlen te willen richten op windpark Hagenwind, tussen Aalten en Lichtenvoorde, dat in de toekomst 88GWh moet gaan opwekken. “Daarmee is er geen directe noodzaak voor de aanleg van zonnevelden”, aldus Groters. Voorzitter Jan Bongen van windpark Hagenwind vraagt zich af waar de gemeente de 88 GWh vandaan haalt. “Wij zijn nog helemaal niet voornemens om nieuwe molens te gaan bouwen”, aldus Bongen. De huidige molens zijn in 2008 gebouwd en zijn volgens Bongen pas in 2034 aan vervanging toe. “Er is destijds gekozen voor een duurzame molen die lang mee gaat. Er zit een certificering op van twintig jaar en die kan met zes of zeven jaar worden verlengd.”

'Stroomverbruik neemt alleen maar toe'
Ook Pim Boerma van Dutch Solar Parks, een bedrijf dat agrarische zonneparken ontwikkeld in Oost- en Zuid Nederland, trekt de gedachtegang van de gemeente in twijfel. “Het is een illusie dat er geen zon op land nodig is”, aldus Boerma. “Onafhankelijke deskundigen zijn het erover eens dat zon op land nodig is.” Boerma is ervan overtuigd dat het stroomverbruik de komende jaren alleen maar zal toenemen. “Dit komt doordat we van het gas af moeten en verkeer en vervoer verder wordt geëlektrificeerd. Zonnevelden in de gemeente Aalten zijn noodzakelijk gezien de ambitie van de gemeente om energieneutraal te worden”, aldus Boerma.

Besluit valt eind deze maand
Volgende week discussieert de gemeenteraad van Aalten over dit onderwerp, waarna eind deze maand een besluit zal worden genomen om zonneparken op land voorlopig wel of niet toe te staan.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Aalten|zonnepark|politiek|klimaat|

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Oudgediende Meerdink terug in politiek

Anderhalf jaar na zijn vertrek is de 78-jarige Henk Meerdink alweer terug aan het politieke front i...

Ex-wethouder Montferland voorzitter FromFarmers

Walter Gerritsen wordt vanaf het nieuwe jaar de bestuursvoorzitter van coöperatie FromFarmers, aand...

Ruimte voor kleine windmolens in Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek wil het mogelijk maken om kleine windmolens met een ashoogte tot 25 meter te bouwe...

Stapelkamp wil nog zes jaar door als burgemeester van Aalten

Anton Stapelkamp staat open voor herbenoeming als burgemeester van Aalten. De huidige ambtstermijn v...

Van Nijkerken maakt rentree in politiek

André van Nijkerken maakt zijn rentree in de politiek in Winterswijk. Niet bij 'zijn' Winterswijks ...

Aalten zegt 'nee' tegen nieuwe zonneparken

Aalten staat in de toekomst geen nieuwe zonneparken meer toe. Uit een inventarisatie die de gemeente...