"Vanavond eten we tomatensoep met een tosti", zegt één van de vakantiegangers op camping Den Blanken in Neede tegen
Omroep Gelderland. "Aardappelen, groente, zoiets", zegt een ander. Toch kan het heel anders en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dat willen Achterhoekse koks de toeristen die in de streek verblijven meegeven met een speciaal receptenboekje dat op campings in de regio is te verkrijgen. Boet Berendsen van Bistro de Olliemölle in Borculo is één van die koks. Hij laat campinggasten zien dat je in een mum van tijd Coq Au Vin met Achterhoekse kip, groenten en wijn op tafel hebt staan.
In een mum van tijd heeft hij bij boerderijwinkel Daalwiek in Geesteren de producten bij elkaar geshopt en kunnen we naar de camping. "We hebben hier zoveel lokale boeren die ontzettend veel mooie producten produceren", legt de kok uit. Vervolgens buigt hij zich over zijn skottelbraai. "We doen eerst wat spekjes in de pak, beetje boter erbij en dan bakken we de kippenpoten aan”, legt Berendsen uit. “Nu moeten we nog wat groenten toevoegen - wel in stukjes - kruiden en bouillon en dan rest ons niet anders dan te relaxen."
Campinggasten zijn overtuigdOnder toeziend oog van campingbezoekers ontstaat een fraai gerecht. "We willen de mensen die hier verblijven laten zien dat je met producten uit deze streek heerlijk kunt koken", zegt Berendsen. De buren zijn overtuigd. Maar of ze zelf ook dit gerecht gaan maken de komende dagen? "Nou, het is volgens mij best makkelijk dus misschien wel", zegt één van hen. Een ander begint te lachen: "Nou, ik denk dat de buurman misschien wel wat over heeft."
Kookboek op de campingNaast het recept van Berendsen zijn nog tal van andere recepten bedacht door Achterhoekse koks. Die recepten zijn allemaal te vinden in een speciaal receptenboekje. De kookboekjes zijn op iedere Achterhoekse campings te verkrijgen.
Foto: Omroep Gelderland