De drie kerkeigenaren hebben het college verzocht de kerken aan te wijzen als gemeentelijk monument om dit religieus erfgoed te beschermen en voor toekomstige generaties te behouden. De adviescommissie cultuurhistorie in Winterswijk heeft ingestemd met het verzoek. De Immanuëlkerk aan de Kloetenseweg is in 1971-1972 gebouwd voor de Molukse gemeenschap in Winterswijk. De Immanuëlkerk is de enige kerk in Winterswijk uit de naoorlogse periode en vormt een belangrijke herinnering aan de geschiedenis van de Protestantse Molukse gemeenschap in Winterswijk.
"De kerk is een post-65 ontwerp, dus gebouwd na de opbouwfase van de oorlog", zegt wethouder Henk Jan Tannemaat van Winterswijk. "We zijn daarmee koploper in het benoemen van een monument uit die ontwerpfase, van 1965 tot 1990." De kerk springt er niet uit qua architectuur. Tannemaat: "Of het een mooi gebouw is? Ze zijn er mooier, maar er wordt niet alleen naar de fysieke vorm gekeken. Het is uit cultuurhistorisch oogpunt een belangrijk gebouw en ik vind het mooi dat daar ook naar gekeken wordt. Het is voor de Molukse gemeenschap een bijzonder gebouw."
Ontmoetingskerk
De Ontmoetingskerk aan de Jeugdkerkstraat is in 1936 gebouwd als parochiehuis voor de katholieke gemeenschap. Het gebouw heeft daarnaast een belangrijke sociaalhistorische betekenis, omdat het vanaf het ontstaan in 1936 een belangrijke rol heeft gespeeld in de jongerencultuur. Vanaf de jaren 60/70 was het tot 'Eucalypta' omgedoopte pand het centrum van de sterk opkomende en bloeiende Winterswijkse jeugd- en popcultuur, mede door de functie als poptempel.
Herman Brood en Golden Earring
Nederlandse popiconen als Livin' Blues, Golden Earring, Herman Brood en Sweet d'Buster traden er voor een volle zaal op. Eucalypta is een stille dood gestorven en het karakteristieke pand is niet alleen gekocht door de evangelische gemeente Spoorzicht, maar ook gerenoveerd en uitgebouwd met een serre van glas aan de voorkant.
Balinkeskerk
De Balinkeskerk aan de Jeugdkerkstraat is in 1929 gebouwd als ‘Jeugdkerk’ in opdracht van de Hervormde Gemeente. Ook deze kerk heeft diverse andere bestemmingen gehad en is op dit moment weer in gebruik als kerkgebouw en als rouwcentrum van uitvaartonderneming GUV, die het gebouw gebruikt voor uitvaarten en condoleances.
Foto: Omroep Gelderland