Ulft, Netherlands

Kapel in Veldhoek wordt een woonhuis

De Goede Herder Kapel in het buurtschap Veldhoek krijgt een nieuwe toekomst als woonhuis. Zondag sloot Bennie Hebbink, die lang geleden als baby werd gedoopt in de kerk, voor het laatst de deuren van het voormalige gebedshuis.
Jasper Hazelaar | 22 april 2022 12:22 | Aangepast op 22 april 2022 12:22
Het unieke aan het kerkje is het materiaal waar het van gemaakt is, zogeheten drijfhout. De Goede Herder Kapel ziet eruit als een kerkje uit Scandinavië. Het hout is zo'n tachtig jaar geleden vanuit de haven in Rotterdam naar Veldhoek gebracht. Toen is het gebouwd en in 1951 werd er een kapel van gemaakt. Bij de allerlaatste kerkdienst zijn zo'n 130 mensen. In de kapel passen zo'n honderd mensen, de rest kan buiten in een tent de dienst volgen. "Wat zal het hier 71 jaar geleden een drukte zijn geweest", zegt Henk Wentink van het kerkbestuur bij Omroep Gelderland. "Rotterdammers om te timmeren, Veldhoekers om te spitten, te graven en zand weg te brengen."

In die tijd werd er ook een collecte gehouden om het allemaal te betalen. Huis-aan-huis werd er geld ingezameld. "3300 gulden werd er destijds ingezameld", vertelt Wentink. Omgerekend naar nu is dat 16.000 euro en ik moet nog zien of we dat in deze tijd bij elkaar hadden gekregen", zegt hij lachend. Destijds was heel Veldhoek eensgezind: ze wilden allemaal dicht bij hun huis naar de kerk kunnen.

Hoge onderhoudskosten
Jarenlang hoefden de Veldhoekers niet naar Hengelo of naar Zelhem naar de kerk. Maar daaraan komt nu een einde. "We zijn op het moment aangekomen dat er heel veel geld geïnvesteerd moet worden in onderhoud", zegt koster Bennie. Dat is dan ook dé reden voor de verkoop. "Het is jammer, maar de onderhoudskosten zijn echt te hoog. Het opknappen van de buitenkant zou misschien wel een halve ton gaan kosten. En dat geld hebben we niet." Daarnaast zijn de diensten ook bij lange na niet vol. "Als we het zouden opknappen, dan doen we dat voor een klein clubje."

Vraagprijs van 150.000 euro
Na beraad is besloten de kerk te koop te zetten, de vraagprijs was 150.000 euro. Binnen een week dienden de nieuwe kopers zich aan. De nieuwe bewoners, overigens zelf ook afkomstig uit de gemeente Hengel, gaan de kapel ombouwen tot woning. Ze moeten het gebouw wel van buiten in originele staat houden, want het is een gemeentelijk monument.

Nuchtere emotie
Het afscheid doet wel pijn, maar Bennie Hebbink is er inmiddels wel aan gewend: "We zijn er al een jaar of vier, vijf mee bezig dus het is een langzaam proces geweest. Dat is wel fijn, dat het onze eigen beslissing is geweest en niet één van hogerhand opgelegde sluiting."

Foto: Omroep Gelderland

Lees ook

Kropman lijsttrekker, kan hij moeilijk verkroppen

COLUMN / Het min of meer vaste plekje op de publieke tribune blijft leeg. Hij laat ditmaal de raadsv...

Groene impuls voor Doetinchemse ondernemers door gratis duurzaamheidscheck

Bij oude panden in de binnenstad van Doetinchem valt op het gebied van verduurzaming nog een flinke ...

Wandel- en fietsbrug over de Veengoot in Vorden wordt binnenkort vervangen

De wandel- en fietsbrug over de Veengoot in Vorden wordt binnenkort vervangen door de gemeente Bronc...

Burgemeester Van Domburg wil traditie van ronkende motoren op Varsselring behouden

Duizenden motorliefhebbers uit alle windstreken maken zich weer klaar om komend weekend af te reizen...

‘Geen rad voor de ogen draaien’, voorstellen woningbouw Berkelland ‘niet uitvoerbaar’

Een deel van de gemeenteraad in Berkelland is nu reeds in de ban van de gemeenteraadsverkiezingen va...

Geld voor veilige oversteek 'bij de ijssalon' in Lochem

‘Wat een raar en gevaarlijk punt!’ Het is voor bijna elke automobilist die voor het eerst door Loche...