Ulft, Netherlands

Joodse begraafplaats 's-Heerenberg heropend

De Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg is woensdagmorgen na een grondige opknapbeurt officieel heropend door opperrabbijn Jacobs. Onder meer nabestaanden van de in het Montferlandse stadje begraven Joden waren aanwezig om de opgeknapte rustplaats te bewonderen.
Serena Speet | 20 oktober 2021 16:44 | Aangepast op 20 oktober 2021 16:44

"Er is veel gesnoeid, groen weggehaald, er zijn graven gevonden en hersteld en er zijn paden aangelegd", somt wethouder Ruth Mijnen op. "Met veel inzet van stichtingen, gemeenschappen en van vrijwilligers hebben we dit voor elkaar gekregen." Volgens opperrabbijn Jacobs was de rustplaats voor de opknapbeurt niet te onderscheiden van het aangrenzende bos: "De begraafplaats was onzichtbaar en door het onzichtbaar zijn was ook de Joodse gemeenschap van voor de oorlog onzichtbaar." Opperrabbijn Jacobs gaf voorafgaand aan de opening een toespraak aan bezoekers over antisemitisme. Hoewel het Joodse leven sinds de Tweede Wereldoorlog verdwenen is uit 's-Heerenberg, hoopt hij dat inwoners door de begraafplaats denken aan het verleden. "Je wordt eraan herinnerd dat er hier een Joodse gemeenschap was. Dan komt automatisch de vraag: 'waar is die Joodse gemeenschap nu?' Dus kan er aandacht besteed worden aan het probleem van het opkomend antisemitisme."

Niet alleen in 's-Heerenberg is een Joodse begraafplaats opgeknapt. Onder de landelijke regeling 'Erfgoed Telt' worden Joodse rustplaatsen in heel Nederland hersteld. "Om alle Joodse begraafplaatsen weer zichtbaar te maken in de Nederlandse gemeenschap", legt wethouder Ruth mijnen uit. "En ook om te laten zien en te leren dat wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd nooit meer mag gebeuren." Onderdeel van de heropening was het onthullen van vier borden met informatie over de voormalige Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg. De opperrabbijn verwacht dat ze de aandacht van voorbijgangers zullen trekken: "Ik ben ervan overtuigd dat mensen er niet zomaar even langslopen", vertelt opperrabbijn Jacobs. "Dat zijn panelen die niet alleen maar iets vertellen, die maken het een heel zichtbaar geheel."

'Puntjes op de i'

De komende tijd wordt bij de opgeknapte begraafplaats nog een Davidster en een bord met openingstijden geplaatst. De wethouder hoopt dat de Joodse rustplaats onderdeel wordt van de gemeenschap in het stadje en een rol krijgt in het onderwijs: "Hij wordt opgenomen in een stadswandeling", vertelt Mijnen. "Maar we willen graag dat als straks de school hier komt ook de kinderen aanhaken en het verhaal waar het hier over gaat horen en lezen."

Foto: REGIO8

Lees ook

De Graafschap verliest van directe concurrent Cambuur

De Graafschap lijkt in een negatieve spiraal te zijn beland. Op de eigen Vijverberg werd met 0-2 ver...

Skunk Anansie, Goldband en Mooi Wark op de Zwarte Cross

De Zwarte Cross heeft vrijdag een lijst met 42 acts voor de editie van 2025 bekendgemaakt. Onder and...

GroenLinks en PvdA in 2026 niet samen op de lijst in Winterswijk

De lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks in Winterswijk hebben besloten om bij de volgende gem...

Een grijs weekend op komst volgens weerboer Gerrit

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...