Ulft, Netherlands

Joodse begraafplaats 's-Heerenberg heropend

De Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg is woensdagmorgen na een grondige opknapbeurt officieel heropend door opperrabbijn Jacobs. Onder meer nabestaanden van de in het Montferlandse stadje begraven Joden waren aanwezig om de opgeknapte rustplaats te bewonderen.
Serena Speet | 20 oktober 2021 16:44 | Aangepast op 20 oktober 2021 16:44

"Er is veel gesnoeid, groen weggehaald, er zijn graven gevonden en hersteld en er zijn paden aangelegd", somt wethouder Ruth Mijnen op. "Met veel inzet van stichtingen, gemeenschappen en van vrijwilligers hebben we dit voor elkaar gekregen." Volgens opperrabbijn Jacobs was de rustplaats voor de opknapbeurt niet te onderscheiden van het aangrenzende bos: "De begraafplaats was onzichtbaar en door het onzichtbaar zijn was ook de Joodse gemeenschap van voor de oorlog onzichtbaar." Opperrabbijn Jacobs gaf voorafgaand aan de opening een toespraak aan bezoekers over antisemitisme. Hoewel het Joodse leven sinds de Tweede Wereldoorlog verdwenen is uit 's-Heerenberg, hoopt hij dat inwoners door de begraafplaats denken aan het verleden. "Je wordt eraan herinnerd dat er hier een Joodse gemeenschap was. Dan komt automatisch de vraag: 'waar is die Joodse gemeenschap nu?' Dus kan er aandacht besteed worden aan het probleem van het opkomend antisemitisme."

Niet alleen in 's-Heerenberg is een Joodse begraafplaats opgeknapt. Onder de landelijke regeling 'Erfgoed Telt' worden Joodse rustplaatsen in heel Nederland hersteld. "Om alle Joodse begraafplaatsen weer zichtbaar te maken in de Nederlandse gemeenschap", legt wethouder Ruth mijnen uit. "En ook om te laten zien en te leren dat wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd nooit meer mag gebeuren." Onderdeel van de heropening was het onthullen van vier borden met informatie over de voormalige Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg. De opperrabbijn verwacht dat ze de aandacht van voorbijgangers zullen trekken: "Ik ben ervan overtuigd dat mensen er niet zomaar even langslopen", vertelt opperrabbijn Jacobs. "Dat zijn panelen die niet alleen maar iets vertellen, die maken het een heel zichtbaar geheel."

'Puntjes op de i'

De komende tijd wordt bij de opgeknapte begraafplaats nog een Davidster en een bord met openingstijden geplaatst. De wethouder hoopt dat de Joodse rustplaats onderdeel wordt van de gemeenschap in het stadje en een rol krijgt in het onderwijs: "Hij wordt opgenomen in een stadswandeling", vertelt Mijnen. "Maar we willen graag dat als straks de school hier komt ook de kinderen aanhaken en het verhaal waar het hier over gaat horen en lezen."

Foto: REGIO8

Lees ook

Orion Stars uit Doetinchem na spannende finale voor de vierde keer landskampioen

Orion Stars uit Doetinchem heeft voor de vierde keer de landstitel veroverd door Lycurgus drie keer ...

BMX’er verliest controle en raakt gewond in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval op het SFA Bikerpark in Doetinchem is zaterdagavond een BMX’er gewond gera...

Vrijheidsstroom verbindt Duitsland en Nederland met kunst langs het water

Langs de oevers van de Bocholter Aa in Duitsland en de Oude IJssel in Doetinchem zijn sinds gisterav...

De Graafschap kent sterke generale voor play-offs in Helmond

De Graafschap heeft vrijdagavond goed warmgedraaid voor de nacompetitie tijdens het uitduel met Helm...

Twee Achterhoekse klimmers aan de start van de Giro d’Italia

De Achterhoekse wielrenners Koen Bouwman en Gijs Leemreize staan vrijdag in Albanië aan de start van...

BBQ's en Oldtimers: nieuw feest in Zelhem uit de koker van Hendrik Jan Lovink

Honderden oldtimerliefhebbers komen elk jaar samen in het centrum van Zelhem voor de Smoks Hanne Rit...