Ulft, Netherlands

Joodse begraafplaats 's-Heerenberg heropend

De Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg is woensdagmorgen na een grondige opknapbeurt officieel heropend door opperrabbijn Jacobs. Onder meer nabestaanden van de in het Montferlandse stadje begraven Joden waren aanwezig om de opgeknapte rustplaats te bewonderen.
Serena Speet | 20 oktober 2021 16:44 | Aangepast op 20 oktober 2021 16:44

"Er is veel gesnoeid, groen weggehaald, er zijn graven gevonden en hersteld en er zijn paden aangelegd", somt wethouder Ruth Mijnen op. "Met veel inzet van stichtingen, gemeenschappen en van vrijwilligers hebben we dit voor elkaar gekregen." Volgens opperrabbijn Jacobs was de rustplaats voor de opknapbeurt niet te onderscheiden van het aangrenzende bos: "De begraafplaats was onzichtbaar en door het onzichtbaar zijn was ook de Joodse gemeenschap van voor de oorlog onzichtbaar." Opperrabbijn Jacobs gaf voorafgaand aan de opening een toespraak aan bezoekers over antisemitisme. Hoewel het Joodse leven sinds de Tweede Wereldoorlog verdwenen is uit 's-Heerenberg, hoopt hij dat inwoners door de begraafplaats denken aan het verleden. "Je wordt eraan herinnerd dat er hier een Joodse gemeenschap was. Dan komt automatisch de vraag: 'waar is die Joodse gemeenschap nu?' Dus kan er aandacht besteed worden aan het probleem van het opkomend antisemitisme."

Niet alleen in 's-Heerenberg is een Joodse begraafplaats opgeknapt. Onder de landelijke regeling 'Erfgoed Telt' worden Joodse rustplaatsen in heel Nederland hersteld. "Om alle Joodse begraafplaatsen weer zichtbaar te maken in de Nederlandse gemeenschap", legt wethouder Ruth mijnen uit. "En ook om te laten zien en te leren dat wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd nooit meer mag gebeuren." Onderdeel van de heropening was het onthullen van vier borden met informatie over de voormalige Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg. De opperrabbijn verwacht dat ze de aandacht van voorbijgangers zullen trekken: "Ik ben ervan overtuigd dat mensen er niet zomaar even langslopen", vertelt opperrabbijn Jacobs. "Dat zijn panelen die niet alleen maar iets vertellen, die maken het een heel zichtbaar geheel."

'Puntjes op de i'

De komende tijd wordt bij de opgeknapte begraafplaats nog een Davidster en een bord met openingstijden geplaatst. De wethouder hoopt dat de Joodse rustplaats onderdeel wordt van de gemeenschap in het stadje en een rol krijgt in het onderwijs: "Hij wordt opgenomen in een stadswandeling", vertelt Mijnen. "Maar we willen graag dat als straks de school hier komt ook de kinderen aanhaken en het verhaal waar het hier over gaat horen en lezen."

Foto: REGIO8

Lees ook

Tropisch begin van de zomer in de Achterhoek: “Het wordt bakken en braden”

De astronomische zomer is zaterdag officieel begonnen en dat merken inwoners van de Achterhoek gelij...

Vermiste miereneter tamandua teruggevonden in Eibergen: ‘Ze liep vrijwillig de kist in’

De vermiste boom-miereneter, tamandua, die vorige week ontsnapte uit haar verblijf in Hof van Eckber...

Minder maaien en vegen in Winterswijk? Plannen liggen klaar, maar duidelijkheid laat op zich wachten

Gras dat net iets langer blijft staan. Onkruid op stoepen dat niet meteen wordt weggehaald. En missc...

Metzo College in Doetinchem zegt vaarwel tegen telefoons op school

Even snel scrollen op TikTok in de pauze, of een Snapchat sturen naar je vrienden? Op het Metzo Coll...

Bestuurder komt met de schrik vrij na eenzijdig ongeval in Eibergen

Een automobilist is donderdagavond met de schrik vrijgekomen na een eenzijdig ongeval nabij Eibergen...

Fietser overleden na aanrijding met busje bij Vragender

Bij een zeer ernstig verkeersongeval in het buitengebied van Vragender is donderdagmiddag een fietse...