Ulft, Netherlands

Jongeren in actie voor woningen in Veldhoek

Regio8 | 25 september 2017 13:52 | Aangepast op 25 september 2017 13:52

“De situatie in het dorp is zo dat er wel wat huizen te koop staan”, zegt actievoerder Jori Groot Wassink. “Maar als starter kan je hier geen huis kopen.” De woningen die te koop staan in de kleine kern tussen Zelhem en Ruurlo kosten meer dan een beginner op de woningmarkt kan betalen, vindt ook de stichting Jong & Actief Veldhoek: “Het is zeker een groot probleem”, zegt Mark Schoppers. “De Achterhoek loopt leeg, het buitengebied wordt stil en dat is heel erg jammer.” De inwoners van de Veldhoek die hun ouders huis willen verlaten zijn gedwongen te vertrekken uit de kern. “Dan komen ze ook niet meer terug en dat is heel jammer”, aldus Schoppers.

Op de wagen is de basisschool nagebouwd, met daar tegenover een stacaravan van Fort Oranje. De potentiële starters zien graag dat er woningen worden gerealiseerd in of op de plek van CBS De Veldhoek. “Je kunt altijd een nette formele brief schrijven”, zegt wethouder Patricia Hoytink-Roubous, die de optocht aanschouwde. “Maar dit is ook een manier op jezelf op de kaart te zetten.” Na de optocht is een deel van de groep het gesprek aangegaan met de wethouder. “Er zit nu een bestemming maatschappelijk op, natuurlijk vanwege de school”, zegt de wethouder. “Maar tijdelijke woonbestemming is mogelijk voor vijf tot tien jaar. Dan kunnen ze er wonen en kan het worden omgevormd tot enkele appartementen.”

Gesprek op het gemeentehuis
De vraag om aandacht voor het huizenprobleem voor starters in de Veldhoek krijgt een vervolg. “Ze zei dat we een keer langs moesten komen op het gemeentehuis”, zegt actievoerder Bas Eggink. “Dus het was een positief gesprek.” De vriendengroep gaat in overleg met Stichting Jong & Actief om tot een plan te komen. Dat plan wordt voorgelegd aan de wethouder. Niet alleen jongeren in Berkelland hebben problemen met het vinden van een geschikte woning. Ook starters in Bronckhorst hebben aangegeven behoefte te hebben aan betaalbare woningen.

Foto: REGIO8

Lees ook

Orion-volleyballers één winst verwijderd van kampioenschap

De volleyballers van Active Living Orion kunnen woensdag landskampioen worden. De Doetinchemmers won...

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl in race voor Gouden Strop

Schrijfster Marieke Damen uit Wehl is genomineerd voor de Gouden Strop. Met haar boek 'Het perfecte ...

Eeuwenoude vondsten bij middeleeuwse boerderij in Varsseveld

Het archeologisch onderzoek op de plek waar een nieuwe woonwijk moet verrijzen in Varsseveld heeft e...

De Graafschap pakt punt op bezoek bij hoogvlieger Roda JC

De Graafschap heeft vrijdag gelijk gespeeld tegen een van de kandidaten voor een directe promotieple...

Honderden Lochemmers krijgen nieuwe laatste rustplaats

Honderden mensen die ooit in Lochem leefden, hebben een nieuwe eeuwige rustplaats gekregen op de Oud...

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...