Ulft, Netherlands

Jarenlange celstraf geëist voor misbruik bij zorginstelling Azora

Een 36-jarige man moet mogelijk jarenlang de cel in vanwege ontucht die hij zou hebben gepleegd met zes cliënten van de Achterhoekse zorgorganisatie Azora. De verdachte, die al eerder was veroordeeld voor grensoverschrijdend gedrag, was actief als fysiotherapeut en stond vrijdag voor de rechter.
Redactie REGIO8 | 4 december 2023 12:37 | Aangepast op 4 december 2023 12:37
Azora ontsloeg de man uit Dieren eerder dit jaar, nadat duidelijk werd dat hij bij een vorige werkgever ook al over de scheef was gegaan. De zorgorganisatie opende een meldpunt, waar ook klachten binnenkwamen. Van zes verklaringen van slachtoffers is nu een zaak gemaakt. De man zou tussen december 2021 en maart 2023 , dus ook ná de eerdere veroordeling, ontucht hebben gepleegd met de cliënten. Dat gebeurde zowel bij de slachtoffers thuis als in de praktijkruimte. “Dat is tamelijk brutaal”, vindt de officier van justitie. “Het getuigt van een gebrek aan inzicht in de kwalijkheid van zijn handelen in zijn rol als fysiotherapeut.”

Het Openbaar Ministerie wil een celstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk. Ook moet er een beroepsverbod van vijf jaar komen voor de man. De houding van de verdachte speelde daarbij mee. “Hij erkent niet dat hij als fysiotherapeut ontucht heeft gepleegd en cliënten heeft misbruikt”, aldus de officier. “Hij bagatelliseert hun verklaringen. Ziet zichzelf als slachtoffer, kent weinig empathie. Zo ontkent hij dat bepaalde handelingen waarover slachtoffers hebben verteld hebben plaatsgevonden en ontkent dat hij seksuele intenties had. Feitelijk zet hij hen daarmee weg als leugenaars, als fantasten, wat het voor de slachtoffers extra pijnlijk maakt.”

‘Leven mee met betrokkenen’
Tijdens de zitting bleek dat de slachtoffers nog altijd psychische en fysieke gevolgen hebben van de ontucht. Hoewel er door een persoonlijkheidsstoornis sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid, vindt de officier een onvoorwaardelijke celstraf passend. De uitspraak in de zaak is op vrijdag 29 december. Tot die tijd onthoudt zorgorganisatie Azora zich van een reactie. “Wij verwijzen door naar de politie, zo is dat ook afgesproken”, aldus een woordvoerder. “Wij leven verder mee met alle betrokkenen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Hardrijders opgelet, flitsmarathon van politie ook in Achterhoek

In het kader van een Europese flitsmarathon van Roadpol controleert de politie vrijdag ook extra op ...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...

Borussia Mönchengladbach vervangt Bayer Leverkusen in Terborg

De kersverse Duitse kampioen Bayer Leverkusen komt niet meer naar het Terborg Toernooi voor jeugdplo...

Politie zegt 'sorry' voor falend arrestantenvervoer in Achterhoek

Agenten in de Achterhoek zijn nog steeds teveel tijd kwijt met het vervoeren van arrestanten naar ce...

Doorbraak in coldcase Tonny ter Horst, Doetinchemmer gearresteerd

De politie heeft een vijftigjarige man uit Doetinchem aangehouden vanwege de moord op Tonny ter Hors...