Na de persconferentie waarin Rutte vorige week opnieuw maatregelen afkondigde en de horeca op slot ging, zakte de moed een aantal ondernemers in de schoenen. "Daar heb ik een nacht van wakker gelegen”, zegt Van Zijtveld, eigenaar van restuarant de Heikamp in Ruurlo. “Toen heb ik tegen vriend Alain Schepers gezegd: we kunnen wel thuis gaan sikkeneuren, maar we gaan naar buiten wat ondernemen." Het idee om in tien dagen naar Den Haag te lopen ontstond vorige week woensdag. Donderdag hadden ze het op papier staan: "Bert stond in mijn keuken te springen van enthousiasme. We willen op een positieve manier aandacht vragen."
De twee zullen in tien dagen van het doolhof in Ruurlo naar het binnenhof in Den Haag lopen. Tijdens hun wandelmissie praten ze met diverse ondernemers over actuele dilemma’s uit de horecasector. "Het zal bijvoorbeeld gaan over of er voor de horeca geen maatwerk mogelijk is om open te kunnen”, aldus Van Zijtveld. “Een bepaald aantal bezoekers per beschikbare vierkante meters bijvoorbeeld. Op die manier kan per zaak gekeken worden wat mogelijk is. Je wilt het risico uitsluiten en tegelijkertijd je zaak levensvatbaar houden."
'Ondernemers haken aan'
Ze proberen bekende en minder bekende ondernemers te benaderen uit de sector: "Creatieve mensen”, geeft Van Zijtveld aan. “Maar we zijn beperkt, want het mag geen grote groep worden natuurlijk. Een van de eigenaren van de Librije sluit zich waarschijnlijk aan, de directeur van Papendal en horecaondernemers uit de regio. We roepen ondernemers die een goed idee hebben op om contact met ons op te nemen, mogelijk kunnen ze met ons meelopen om te brainstormen."
Foto: REGIO8