Ulft, Netherlands

Holocaustmonument ontstoken in de regio

Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht is woensdagavond ontstoken in verschillende gemeenten in de Achterhoek. Met het dragen van 125 steentjes van het Joods monument naar de Catharinakerk werd het Holocaustmonument in Doetinchem eerst samengesteld. Elk steentje dat door kinderen werd gedragen staat voor een Joods slachtoffer dat is gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Regio8 | 23 januari 2020 14:35 | Aangepast op 23 januari 2020 14:35

"Het doet iets met je", aldus burgemeester Mark Boumans, die samen met fractievoorzitters namen voorlas van de slachtoffers. "Het lijkt alsof met de symboliek van de steen binnendragen, de naam voorlezen en de leeftijd noemen iemand een beetje tot leven komt." Kinderburgemeester Juliette Fijten droeg ook steentjes naar de Catharinakerk. De herdenking maakte veel indruk op haar. "Het zijn gewoon allemaal kleine Anne Frankjes die dan gewoon doodgaan", stelde ze zich voor waar de stenen voor stonden. "Ik heb ook het boek van Anne Frank gelezen. Ik vind het wel heel bijzonder." Ze hoopt dat de noodzaak van herdenken goed wordt overgedragen: "Ik vind het belangrijk dat kinderen weten dat het wordt gehouden, dat het niet gewoon iets is van stenen neerleggen. Het is echt heel bijzonder."

Volgens Boumans is het heden ten dage nog steeds noodzakelijk om actief bij vrijheid stil te staan. Het tempo van de herdenking van woensdag was dan ook rustig. "Het dwingt je om uit de snelheid van alledag te treden en gewoon even rustig na te denken over wat er soms in de wereld voorvalt en hoe vreselijk erg dat is", aldus de burgervader. "Dat was 75 jaar geleden, maar dat gebeurt vandaag ook nog. Niet in Nederland, maar wel elders op de wereld. Ik vond het ook vanuit dat perspectief een mooie bijeenkomst." Fijten hoopt dat andere kinderen ook het Levenslicht gaan bezoeken. "Dat ze hier in de Catharinakerk of in een andere stad gaan kijken hoe bijzonder het is. En dat ze gewoon zichzelf wel blijven zijn."

In Montferland werd het monument door burgemeester Peter de Baat onthuld op het Stadsplein in ’s-Heerenberg met de hulp van 25 scholieren. Volgende week krijgt het monument van kunstenaar Daan Roosegaarde een tijdelijke plek in Didam. Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek onthulde het Levenslicht bij het oorlogsmonument in Terborg. Hierbij werden verhalen verteld door familieleden van oorlogsslachtoffers.

Foto: REGIO8

Lees ook

Plannen voor opvang van 125 arbeidsmigranten in Olde Beth Wehl

De pandeigenaar van evenementenlocatie Olde Beth, ontwikkelt samen met twee andere initiatiefnemers ...

Rijinstructeur uit Didam (61) krijgt één dag cel en taakstraf voor aanranding leerling

Een 61-jarige rijinstructeur uit Didam is donderdag 8 mei door de rechtbank in Zutphen veroordeeld t...

De Graafschap wil weer eens buitenshuis winnen: Helmond laatste test voor play-offs

De laatste drie uitwedstrijden wist De Graafschap niet te winnen. Sterker nog, op bezoek bij Cambuur...

Bocholts laatste ooggetuigen beschrijven het einde van de oorlog in een volledig gebombardeerde stad

"Die voortdurende luchtalarmen waren voor ons kinderen gewoonweg vreselijk!" Indringend beschreef Ma...

Orion Stars kan op matchpoint komen voor kampioenschap

De volleyballers van Orion Stars kunnen donderdagavond in een kampioenschapswedstrijd op matchpoint ...

Burgemeesters willen rond landsgrens met de generatie zonder oorlog gemeenschappelijke nieuwe geschiedenis schrijven

Maandag vierde Nederland massaal Bevrijdingsdag. Vandaag, 8 mei, zijn er aan Duitse zijde in de gren...