Ulft, Netherlands

Grote zorgen om de oogst van aardappelen door milieueisen

Aardappelboeren zitten met de handen in het haar. Vanwege strengere milieueisen moeten ze voor 1 oktober hun aardappelen hebben geoogst, maar door een nat voorjaar zijn de meeste aardappelen nog niet volgroeid. Volgens landbouworganisatie LTO zullen veel boeren wachten met oogsten en nemen ze een straf voor lief.
Redactie REGIO8 | 7 september 2023 12:37 | Aangepast op 7 september 2023 12:37
De verplichting om voor 1 oktober te oogsten, heeft te maken met milieuregelgeving. Doel is onder meer om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat laat oogsten zorgt voor een toename van nitraat in de bodem en in het oppervlaktewater. Daarom heeft het Ministerie van Landbouw en Visserij voor de landbouw een kalender opgesteld. Daarin staan allemaal regels en deadlines voor het zaaien, planten en oogsten van gewassen.

"Het LNV heeft de kalenderlandbouw opgesteld aan de hand van verouderde rapporten uit Wageningen", zegt Pieter Evenhuis, bestuurslid van belangenbehartiger LTO Noord, tegenover Omroep Gelderland. Door de vele neerslag in het voorjaar is tachtig procent van de aardappelen nog niet volgroeid. Boeren die zich niet houden aan de nieuwe regelgeving van de overheid, worden volgend jaar gekort op hun stikstofrechten. "Voor ons is het geen keuze", zegt Evenhuis, zelf ook aardappelteler.

‘Schade groter dan korting’
"De schade van het oogsten voor 1 oktober is groter dan de korting op onze stikstofgebruiksnorm van volgend jaar”, vervolgt Evenhuis. “We kunnen niet werken volgens de kalender van de overheid. Als er door neerslag te veel water op het penseel ligt, rijden we het veld kapot. Daarnaast heeft het te vroeg oogsten van aardappelen grote gevolgen voor de verkoop. Je kunt aardappelen niet bewaren als ze onrijp zijn, daarbij willen boeren hun kwaliteit waarborgen.”

Grote broek
Volgens Evenhuis trekt het LNV een grote broek aan met hun 'regeltjes', toch hoopt hij dat de overheid nog tot inzichten komt: "Voor hen is het een gesloten boek. Het kabinet is momenteel ook demissionair, dat helpt ook niet mee. Ik denk dat Minister Piet Adema ook niet naar Brussel durft om toe te geven dat hij de situatie verkeerd heeft ingeschat. Maar ik vraag me af hoe wij boeren beboet kunnen worden, voor iets wat we niet na kunnen komen?"

Controleren?
Of de overheid ook daadwerkelijk op 1 oktober gaat controleren, durft Evenhuis niet te zeggen: "Misschien controleren ze het met satellietfoto's? We zullen het zien", aldus Evenhuis, die zijn gewassen in ieder geval laat groeien totdat de tijd rijp is.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Landbouw|Halle|Boeren|Aardappelen|

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Van project naar werkwijze, Bronckhorst wil door met CPO

Bronckhorst is tevreden over woningbouwprojecten in de gemeente die zijn opgestart via het Collectie...

'Boerachtig type' gooit ernstig gewond jong katje uit busje in Halle

In het buitengebied van Halle is zaterdag een ernstig gewond jong katje gedumpt dat later is overled...

Bronckhorst trekt miljoenen uit voor nieuwe basisscholen in Zelhem en Halle

Zelhem krijgt op termijn twee nieuwe schoolgebouwen, terwijl er ook een volledig nieuw pand komt voo...

Nieuwe machine zorgt voor kruidenrijk grasland in De Heurne

Kruidenrijk grasland is beter voor de biodiversiteit en houdt door de diepere wortels ook meer water...

Dani (11) uit Halle na drie wedstrijden al duivenkampioen

Duivensport iets voor oude mannen met platte petten en stofjassen? Niet als het aan Dani van Lier (1...

Farmers Defence Force wil via BVNL naar de Tweede Kamer

Farmers Defence Force wil via de al bestaande politieke partij BVNL een plek afdwingen in de Tweede ...