Ulft, Netherlands

Groenlose kerk vol op avond over leegte

De Oude Calixtuskerk in Groenlo was maandagavond het decor van een congres over het herbestemmen van kerken. Het gebedshuis was tot de nok toe gevuld met dorpsbelangenorganisaties, kerkbesturen en andere belangstellenden die een antwoord zoeken op de herbestemmingsvraag.
Regio8 | 5 november 2019 11:59 | Aangepast op 5 november 2019 11:59
"Het is eigenlijk tegenstrijdig", vertelt Marieke Frank namens mede-initiatiefnemer LEADER Achterhoek en tevens wethouder in de gemeente Oost Gelre. "Overal lopen de kerken leeg, maar hier is het vanavond helemaal vol. Dat geeft wel aan dat een kerk belangrijk is. Een dorp is er vaak omheen gebouwd en het gebouw is dus niet weg te denken." Frank hoopt dat bezoekers informatie opdoen en geeft ook nog een tip: "Er is op dit moment 4 miljoen euro beschikbaar vanuit LEADER Achterhoek en dat kan onder ander ingezet worden voor het herbestemmen van kerkgebouwen."

Legio dorpsbelangenorganisaties zijn op zoek. Het pad dat bewandelt moet worden is ingewikkeld en er is geen blauwdruk. "Wat van groot belang is is draagvlak, je moet het samen met de inwoners doen", zegt Freija Pijnenborg van de Vereniging Kleine Kernen Limburg. Ze heeft de afgelopen jaren een informatiegids geschreven voor belangstellenden die een nieuwe functie voor een kerk zoeken. "Het is een drie-eenheid, de inwoners, het parochiebestuur en het gemeentebestuur moeten hun schouders er samen onderzetten."

Oude Calixtuskerk
De avond wordt niet voor niets georganiseerd in de kerk in Groenlo. "We willen hier, in deze kerk, het verhaal vertellen over de Tachtigjarige Oorlog", legt Koen Klein Tuente aan de aanwezigen uit. Deze laatmiddeleeuwse kerk biedt een podium aan niet alleen het geloof. Er is ruimte voor educatie, cultuur en ontspanning. En deze kerk krijgt, als het aan de planmakers ligt, nog een heel andere functie. Het wordt een interactief museum over de Slag om Grolle. "We willen hier het andere verhaal vertellen", aldus Klein Tuente. "De tegenstelling in de Gouden Eeuw tussen het westen van Nederland en de plunderingen en armoede hier." Het is voor de invulling van de kerk wellicht een gouden idee.

Dat gouden idee zoeken de andere aanwezigen ook. "Onze kerk wordt over een paar jaar ook niet meer gebruikt", vertelt André Bokkers van Mariënvelds Belang aan Omroep Gelderland. "Wij willen graag onze kerk in ons dorp behouden dus we moeten gaan kijken hoe we dat gaan doen." Klein Tuente heeft nog een tip voor de aanwezigen: "Zorg dat je hier jongeren bij betrekt, zij moeten over een paar jaar de plannen dragen en mogelijk uitvoeren. Zonder de jeugd krijg je het niet voor elkaar."

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Golf van telefoontjes door nepagenten in Gaanderen

In Gaanderen was de afgelopen dagen sprake van een golf aan telefoontjes van nepagenten. Vooral oude...

Kamerøje van Nathals Live brengt voor tweede keer ode aan het Oosten

Voor de tweede keer wordt het Sourcycentrum in Zieuwent vrijdag en zaterdag omgetoverd tot de rockte...

GroenLinks en PvdA Doetinchem samen op kieslijst verkiezingen 2026

Ook in Doetinchem gaan de fracties van PvdA en GroenLinks in 2026 samen op de kieslijst voor de geme...

Gewonde bij frontale botsing in buitengebied Harreveld

Bij een frontale aanrijding in het buitengebied van Harreveld is woensdagavond een persoon gewond ge...

Van referendum tot aan bemiddeling ambassade: grensbewoners blijven druk uitoefenen om Duitse windjoekels te weren

Nederlandse en uit enkele gemeenten ook Duitse inwoners aan de grens zetten alles op alles om de meg...

Vijfde zaaldeel ’t Timpke in Borculo mogelijk, maar moet school 2 miljoen betalen

Wethouder Hans van der Noordt van Berkelland wil een vijfde zaaldeel voor sporthal ‘t Timpke mogelij...