Ulft, Netherlands

 

GroenLinks gaat voor volledig dubbelspoor

Regio8 | 9 maart 2017 12:50 | Aangepast op 9 maart 2017 12:50

“Daar moet echt in geïnvesteerd worden”, aldus Rik Grashoff, de nummer vijf op de kandidatenlijst van GroenLinks. Hij heeft een volledig geëlektrificeerd dubbelspoor voor ogen. “Zodat er een frequente dienstregeling kan komen. Schoon en snel.” Ook de lokale politiek wil de kandidaat-Kamerleden tijdens het debat meegeven dat het dubbelspoor tussen Winterswijk en Arnhem een prioriteit is. “De betrouwbaarheid moet omhoog”, aldus wethouder Peter Drenth van Doetinchem.

VVD houdt vast aan goede bereikbaarheid, maar wil niet flink in het spoor investeren. “Het is een kwestie van prioriteiten stellen. We doen een klein beetje extra voor openbaar vervoer.” Han ten Broeke benadrukt dat zijn partij het plan heeft laten doorrekenen, om te kijken wat de gevolgen zijn voor de regio. Hij zet vraagtekens bij de beloftes van de overige aanwezige kandidaat-Kamerleden. "Partijen doen wel beweringen", aldus Ten Broeke. "Maar ze laten niet weten wat de consequenties zijn.” Ten Broeke geeft aan dat de VVD na de berekeningen over het dubbelspoor de prioriteit legt bij de verbetering van de N18.

Autoweg
Niet alleen de Achterhoekse spoorlijn was een belangrijk onderwerp, ook de N18 werd aangehaald tijdens het debat. Op de stelling: ‘Een echt toekomstbestendige N18 vereist een autoweg tussen Varsseveld en Groenlo’, werd verschillend gereageerd. GroenLinks, dat eerder tegen meer asfalt was, zegt dat een betere N18 wel nodig is in de regio. Grashoff vindt echter wel dat er daarom elders in het land ingeleverd moet worden: “Minder asfalt in de Randstad, zodat hier meer asfalt kan komen.” Aanpassingen zijn wel nodig, zegt wethouder Drenth. “Door het doortrekken van de A15 ontstaat een flessenhals tussen Varsseveld en Groenlo en daar moeten we iets aan doen.”

VVD heeft zich de afgelopen jaren al hard gemaakt voor de verbetering voor de Twenteroute. "We hebben ons samen ingezet voor de N18", aldus Ten Broeke, wijzend naar het CDA en de PvdA. "Je moet wel bereid zijn er opnieuw in te investeren." Het laatste stuk is op dit moment de ontbrekende schakel. “Dat moet er wat mij betreft ook komen. Maar we moeten wel heel eerlijk zijn, we hebben afgelopen jaren veel moeten bezuinigen.”

Kijk voor de standpunten van andere partijen zaterdagavond naar het Achterhoeks Verkiezingsdebat over de bereikbaarheid van de Achterhoek. Na iedere uitzending van REGIO8 Actueel wordt het debat met de zeven kandidaat-Kamerleden uitgezonden.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bedrijf achter de Achterhoekse sokken is overgenomen

Jasper Hazelaar | 25 jan 2023 13:30

Twee keer brand op dezelfde dag bij woning in Megchelen

Redactie REGIO8 | 25 jan 2023 09:36

Lees ook

Poldervaart ziet geen 'Vijverberg-vrees' bij team

De Graafschap hoopt de vloek die lijkt te rust op spelen op De Vijverberg vrijdagavond te doorbreken...

Eeuwenoud landgoed bij Vorden moet spons worden

Het eeuwenoude landgoed 't Medler bij Vorden krijgt een flinke renovatie om beter voorbereid te zijn...

Zonnepark Zieuwent kan alsnog doorgaan, raad krabbelt terug

De komst van een zonnepark in Zieuwent is na dinsdagavond toch weer een stap dichterbij gekomen. Voo...

Bredevoort reist de wereld rond met duizenden lichtjes

Na twee jaar is het evenement Bredevoort Schittert weer terug in het centrum van het vestingstadje. ...

Hermans sluit teleurstellend seizoen af met titel

Zijspancrosser Koen Hermans uit Hengelo heeft een moeizaam seizoen afgesloten met een hoogtepunt. In...

Zelhemmer steunt De Graafschap met designs

Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een Instagram-account met bijna drieduizend volgers. Max ...