Ulft, Netherlands

GroenLinks gaat voor volledig dubbelspoor

Regio8 | 9 maart 2017 12:50 | Aangepast op 9 maart 2017 12:50

“Daar moet echt in geïnvesteerd worden”, aldus Rik Grashoff, de nummer vijf op de kandidatenlijst van GroenLinks. Hij heeft een volledig geëlektrificeerd dubbelspoor voor ogen. “Zodat er een frequente dienstregeling kan komen. Schoon en snel.” Ook de lokale politiek wil de kandidaat-Kamerleden tijdens het debat meegeven dat het dubbelspoor tussen Winterswijk en Arnhem een prioriteit is. “De betrouwbaarheid moet omhoog”, aldus wethouder Peter Drenth van Doetinchem.

VVD houdt vast aan goede bereikbaarheid, maar wil niet flink in het spoor investeren. “Het is een kwestie van prioriteiten stellen. We doen een klein beetje extra voor openbaar vervoer.” Han ten Broeke benadrukt dat zijn partij het plan heeft laten doorrekenen, om te kijken wat de gevolgen zijn voor de regio. Hij zet vraagtekens bij de beloftes van de overige aanwezige kandidaat-Kamerleden. "Partijen doen wel beweringen", aldus Ten Broeke. "Maar ze laten niet weten wat de consequenties zijn.” Ten Broeke geeft aan dat de VVD na de berekeningen over het dubbelspoor de prioriteit legt bij de verbetering van de N18.

Autoweg
Niet alleen de Achterhoekse spoorlijn was een belangrijk onderwerp, ook de N18 werd aangehaald tijdens het debat. Op de stelling: ‘Een echt toekomstbestendige N18 vereist een autoweg tussen Varsseveld en Groenlo’, werd verschillend gereageerd. GroenLinks, dat eerder tegen meer asfalt was, zegt dat een betere N18 wel nodig is in de regio. Grashoff vindt echter wel dat er daarom elders in het land ingeleverd moet worden: “Minder asfalt in de Randstad, zodat hier meer asfalt kan komen.” Aanpassingen zijn wel nodig, zegt wethouder Drenth. “Door het doortrekken van de A15 ontstaat een flessenhals tussen Varsseveld en Groenlo en daar moeten we iets aan doen.”

VVD heeft zich de afgelopen jaren al hard gemaakt voor de verbetering voor de Twenteroute. "We hebben ons samen ingezet voor de N18", aldus Ten Broeke, wijzend naar het CDA en de PvdA. "Je moet wel bereid zijn er opnieuw in te investeren." Het laatste stuk is op dit moment de ontbrekende schakel. “Dat moet er wat mij betreft ook komen. Maar we moeten wel heel eerlijk zijn, we hebben afgelopen jaren veel moeten bezuinigen.”

Kijk voor de standpunten van andere partijen zaterdagavond naar het Achterhoeks Verkiezingsdebat over de bereikbaarheid van de Achterhoek. Na iedere uitzending van REGIO8 Actueel wordt het debat met de zeven kandidaat-Kamerleden uitgezonden.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Gemengde gevoelens bij aftrap laatste editie Mañana Mañana

De allerlaatste editie van het Achterhoekse festival Mañana Mañana op landgoed Oolde in Laren is van...

Oranjekoorts verspreidt zich zichtbaar over de grens in Duitsland

Met het EK Voetbal op het punt van beginnen komt de Oranjekoorts langzamerhand steeds meer op in Ned...

Extra onderzoek naar nieuw Zwembad Didam

De gemeenteraad van Montferland heeft besloten een extra onderzoek te laten doen naar de haalbaarhei...

Weerboer Gerrit voorspelt een nat weekend met weinig zon

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Kerk Etten moet weer het hart van het dorp worden

Een nieuw onderkomen voor alle verenigingen in Etten, dat is wat de Martinuskerk moet worden. Met he...

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...