“Het is speciaal dat we hier echt met een ontsnippering bezig zijn”, vertelt projectleider Ronald Langendoen van de gemeente Doetinchem. “We verbinden het gebied De Wrange met De Koekendaal. Daar ligt de snelweg A18 tussenin, waardoor je normaal gesproken een verstoring hebt in het landschap. Met het in gebruik nemen van het ecoduct kunnen kleinere diersoorten zoals kamsalamanders, boomkikkers veilig naar de overkant.”Ook wethouder Ingrid Lambregts is blij dat het ecoduct eindelijk in gebruik is. “Als wethouder natuur ben ik ontzettend blij dat, in goede samenwerking met alle partijen, deze belangrijke verbinding tussen de verschillende Doetinchemse natuurgebieden is hersteld. De vrije doorgang die Ecoduct Koekendaal biedt aan dier én plant is enorm van waarde voor de natuur in onze gemeente.”
Koekendaal was het laatste op te leveren ecoduct in Gelderland. Daarmee komt voor Rijkswaterstaat een einde aan een groot vijftienjarig project van ontsnippering, waarbij natuurgebieden aan elkaar zijn verbonden. “Bij nieuwe projecten moet nu worden gekeken of een ecoduct noodzakelijk is”, zegt Adam Hofland van Rijkswaterstaat. “De aanleg kan alsnog bij Rijkswaterstaat neergelegd worden, maar ook bij Prorail of de provincie. Dat wordt straks maatwerk. Een groot project van de afgelopen vijftien jaar, waarbij we meerdere ecoducten in het land hebben aangelegd, zal niet meer gebeuren”, aldus Hofland.
Er zullen op den duur ook camera's worden geplaatst, zodat het gebruik van het ecoduct kan worden gemonitord. De gemeente Doetinchem gaat het groen op en aangrenzend aan het ecoduct beheren. Langendoen verwacht dat de dieren binnen enkele weken het ecoduct goed weten te vinden. “Tientallen dieren gaan hier straks per dag over het ecoduct”, zegt Langendoen. “Als je de kleine dieren meeneemt zoals insecten en vlinders, dan praat je over honderdtallen. Daarvoor moeten we even geduld hebben. Dieren hebben net als mensen vaste patronen, dus het zal even wennen worden”, aldus Langendoen.
Foto: REGIO8