Didammer zaait tuinen in voor biodiversiteit

Gepubliceerd: 20-05-2022 12:05. Bijgewerkt: 20-05-2022 12:59

Paul Tenniglo uit Didam wil de biodiversiteit een duwtje in de rug geven door in Montferland de tuinen in april en mei in te zaaien met een insectenvriendelijk zaadmengsel. Hij hoopt daarmee de insecten een handje te helpen.


"Daar gaat het harstikke slecht mee", geeft Paul Tenniglo aan. "In het algemeen hebben mensen de afgelopen tijd landschappen, weilanden en akkers met nogal veel gif bestrooid, waardoor de biodiversiteit behoorlijk onder druk is komen te staan." Tenniglo geeft aan dat je vroeger veel meer weilanden vol met bloemen en insecten zag: "Dat is steeds minder geworden, ook door de opwarming van de aarde. Ik probeer dat op een hele kleine onschuldige manier te stimuleren." De initiatiefnemer begon vier jaar geleden met het inzaaien en ziet nu een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen. Hij hoopt dat ook de komende jaren weer veel mensen meedoen. "Ik ben begonnen op een hele simpele manier bij kennissen en vrienden van ons", vertelt Tenniglo. "Dat waren er drie in het eerste jaar, tweede jaar had ik er een stuk of vijf, vorig jaar had ik er twaalf en dit jaar zit ik al op achttien."

Het aantal mensen is niet alles bepalend, het gaat volgens Tenniglo om de aantal vierkante meters die ingezaaid worden. "Dit jaar zit ik op twaalfduizend vierkante meter, dat is te vergelijken met twee voetbalvelden", vertelt de Didammer. In het zaadmengsel zitten zoveel verschillende soorten bloemen, dat het tot november insecten aantrekt. "Het is niet zo dat er bijvoorbeeld alleen koolzaad staat, met drie weken is dat uitgebloeid, dan zou het voor de insecten niet meer interessant zijn om daar naartoe te gaan. Dit mengsel heeft een grote variatie en dat betekent dat het hele jaar door interessant is voor de insecten, en dus ook voor vogels, dan is die biodiversiteit weer een beetje terug."

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)