Ulft, Netherlands

 

Doetinchem heeft primeur met eerste 'slimme' containertuintje

Zwerfvuil rond ondergrondse containers is een doorn in het oog van veel mensen. Een containertuintje kan de oplossing zijn. De stukjes groen rond een container moeten het lastiger maken om overtollig huisvuil te lozen. In Doetinchem wordt al een aantal maanden proef gedraaid met het eerste 'slimme' containertuintje van Nederland, dat is meer is dan een alleen een stukje groen.
Davie Klein Gunnewiek | 22 mei 2023 18:34 | Aangepast op 22 mei 2023 18:34
“Het is een slim containertuintje omdat er sensoren in zitten”, zegt Henk-Jan Room van CityGard. Hij bedacht en ontwikkelde het containertuintje. “De sensoren kunnen detecteren wanneer er iets naast het tuintje staat. Dan geeft hij een melding in een app en kunnen bewoners of de gemeente de zakken die er naast staan weghalen en houd je de plek zo schoon mogelijk”, zegt Room. Ook zit er een vochtsensor in het tuintje dat meet wanneer het containertuintje behoefte heeft aan water.

'Foto maken van de plant'
Met de bijbehorende app kunnen toekomstige gebruikers nog veel meer informatie krijgen over de planten die in het tuintje groeien. “Je maakt eerst met de app een foto van een plant in het tuintje”, zegt projectmanager Steven Meeuwissen van appontwikkelaar Iconica. “Er komt dan precies naar voren hoe vaak je moet bemesten, de plant moet snoeien of hoe vaak de plant water moet hebben. Zo kan je beter voor je tuintje zorgen.”

Containertuintjes bewezen op andere plekken in ons land al dat er minder afval naast de container wordt geplaatst. “Het is per containertuintje afhankelijk, maar we zien de grootste resultaten op plekken waar de buurt ook echt betrokken is bij het containertuintje”, aldus Room. “We hebben gezien dat er 80 procent minder afval wordt bijgeplaatst.”

Wekelijks probleem
En dat is nu precies wat de bewoners aan de Dr. Huber Noodtplaats, waar het slimme containertuintje staat, ook graag willen zien. “We zien nu nog wekelijks dat het problemen oplevert”, zegt buurtbewoner Harry Louissen die uitkijkt op de afvalcontainers. “De mensen gooien hier te snel het vuil naast de container. Grof vuil, vuilniszakken met spullen erin of los vuil, alles komt hier wel voorbij”, aldus Louissen.

Sinds het containertuintje er is neergezet, merkt Louissen dat de omgeving wat netter is geworden. “Ik had graag ook containertuintjes bij de andere containers gezien. Wat je ziet is dat het vuil dat eerst bij twee containers lag, nu bij één container ligt waar geen tuintje om heen ligt”, aldus Louissen. “Relatief ligt er wel minder afval.”

'Het containertuintje moet gaan leven'
Het slimme containertuintje zit nu nog in een testfase, maar kan vanaf september in gebruik worden genomen. “Het gaat mij er niet om of iets werkt of juist niet”, zegt Room. “Het gaat juist om wat er gebeurd op zo’n plek en de betrokkenheid van buurtbewoners bij het containertuintje. Het moet gaan leven en uiteindelijk een plek van verbinding worden.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Mañana Mañana in zwaar weer maar gaat wel door

Redactie REGIO8 | 27 mei 2023 19:50

Lees ook

Esporter uit Doetinchem naar internationaal topteam

Esporter Dion Derksen uit Doetinchem speelt voortaan de game Counter Strike voor een van de grootste...

Tweehonderd asielzoekers op weg naar Doetinchem

Ruim tweehonderd asielzoekers worden vanaf zondag tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang nabij ...

Leerlingen onder de indruk van brief 9/11-brandweerman

Leerlingen van het Metzo College in Doetinchem kregen tot hun eigen verbazing een reactie op hun bri...

Fietser zit vast in spaken van voorwiel in Doetinchem

Een fietser is vrijdagochtend in Doetinchem met zijn voet vast komen te zitten in de spaken van zijn...

Afvalwater van Papierfabriek wordt biogas in Etten

Het restwater van de Papierfabriek in Doetinchem wordt voortaan bij de rioolwaterzuivering in Etten ...

Woningen in voormalig bankkantoor bij stad Doetinchem

Doetinchem steunt de ombouw van het voormalige ABN Amro-kantoor bij de binnenstad tot woningen. Een ...