Ulft, Netherlands

Doetinchem heeft primeur met eerste 'slimme' containertuintje

Zwerfvuil rond ondergrondse containers is een doorn in het oog van veel mensen. Een containertuintje kan de oplossing zijn. De stukjes groen rond een container moeten het lastiger maken om overtollig huisvuil te lozen. In Doetinchem wordt al een aantal maanden proef gedraaid met het eerste 'slimme' containertuintje van Nederland, dat is meer is dan een alleen een stukje groen.
Davie Klein Gunnewiek | 22 mei 2023 18:34 | Aangepast op 22 mei 2023 18:34
“Het is een slim containertuintje omdat er sensoren in zitten”, zegt Henk-Jan Room van CityGard. Hij bedacht en ontwikkelde het containertuintje. “De sensoren kunnen detecteren wanneer er iets naast het tuintje staat. Dan geeft hij een melding in een app en kunnen bewoners of de gemeente de zakken die er naast staan weghalen en houd je de plek zo schoon mogelijk”, zegt Room. Ook zit er een vochtsensor in het tuintje dat meet wanneer het containertuintje behoefte heeft aan water.

'Foto maken van de plant'
Met de bijbehorende app kunnen toekomstige gebruikers nog veel meer informatie krijgen over de planten die in het tuintje groeien. “Je maakt eerst met de app een foto van een plant in het tuintje”, zegt projectmanager Steven Meeuwissen van appontwikkelaar Iconica. “Er komt dan precies naar voren hoe vaak je moet bemesten, de plant moet snoeien of hoe vaak de plant water moet hebben. Zo kan je beter voor je tuintje zorgen.”

Containertuintjes bewezen op andere plekken in ons land al dat er minder afval naast de container wordt geplaatst. “Het is per containertuintje afhankelijk, maar we zien de grootste resultaten op plekken waar de buurt ook echt betrokken is bij het containertuintje”, aldus Room. “We hebben gezien dat er 80 procent minder afval wordt bijgeplaatst.”

Wekelijks probleem
En dat is nu precies wat de bewoners aan de Dr. Huber Noodtplaats, waar het slimme containertuintje staat, ook graag willen zien. “We zien nu nog wekelijks dat het problemen oplevert”, zegt buurtbewoner Harry Louissen die uitkijkt op de afvalcontainers. “De mensen gooien hier te snel het vuil naast de container. Grof vuil, vuilniszakken met spullen erin of los vuil, alles komt hier wel voorbij”, aldus Louissen.

Sinds het containertuintje er is neergezet, merkt Louissen dat de omgeving wat netter is geworden. “Ik had graag ook containertuintjes bij de andere containers gezien. Wat je ziet is dat het vuil dat eerst bij twee containers lag, nu bij één container ligt waar geen tuintje om heen ligt”, aldus Louissen. “Relatief ligt er wel minder afval.”

'Het containertuintje moet gaan leven'
Het slimme containertuintje zit nu nog in een testfase, maar kan vanaf september in gebruik worden genomen. “Het gaat mij er niet om of iets werkt of juist niet”, zegt Room. “Het gaat juist om wat er gebeurd op zo’n plek en de betrokkenheid van buurtbewoners bij het containertuintje. Het moet gaan leven en uiteindelijk een plek van verbinding worden.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...