Ulft, Netherlands

De Graafschap wil Jansen behouden, gesprek met Vreman aanstaande

Foto: REGIO8
Nu er duidelijkheid is over zijn eigen toekomst, kan Peter Bijvelds vrijuit spreken over de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De technisch directeur van De Graafschap hoopt dat Thijs Jansen volgend seizoen ook eerste doelman is en moet rekening houden met het zomerse vertrek van sterkhouders. Het begint echter bij de vraag wie er hoofdtrainer is.
Jasper Hazelaar | 3 april 2024 14:09 | Aangepast op 3 april 2024 14:09
“Jan Vreman blijft sowieso bij de club, want hij heeft een contract voor onbepaalde tijd”, zegt Bijvelds, wiens eigen contractverlenging maandag bekend werd. “Nu die kogel door de kerk is, ga ik het gesprek met hem aan.” Of hij tevreden is over het functioneren van de trainer? “Als wij de play-offs halen, is de doelstelling behaald. Dat was een pittige, gezien de forse bezuiniging die we hebben gedaan. Ik vind dat dus een prima prestatie en ook een verdienste van onze technische staf met Jan Vreman.” De financiële situatie speelt volgens de technisch directeur niet mee bij het al dan niet doorgaan van Vreman: “Er is wel geld voor een nieuwe hoofdtrainer, het is niet zo dat we Jan zouden kiezen vanwege de financiële situatie.”

De Doetinchemse voetbalclub trad zelf vorige week al naar voren met het nieuws dat de opties in de contracten van verdediger Joran Hardeman en vleugelaanvaller Tristan van Gilst zijn gelicht, dat gebeurde niet met de opties in de verbintenissen van Ezra van der Heiden, Jim van der Logt en Sam Bisselink. Of de club met Van Gilst al voorsorteert op het eventuele vertrek van Basar Önal? “Hij heeft laten zien dat hij basisspeler kan zijn, maar bij een vertrek van Önal zullen wij ongetwijfeld kijken naar een vervanger”, zegt Bijvelds. “Op één paard gaan we niet gokken, maar het is wel duidelijk dat Tristan een jongen voor de toekomst is.”

Nieuw contract Hillen?
Ook de contracten van Xandro Schenk, Lion Kaak, Jan Lammers, Ralf Seuntjens, Mees Bakker en Rio Hillen lopen deze zomer af. De talentvolle verdediger Hillen gaf vorige week al aan na zijn zware blessure open te staan voor een langer verblijf in Doetinchem. “Je hebt uitspraken van de speler, maar je hebt ook een zaakwaarnemer”, aldus Bijvelds, die zich nog niet rijk rekent. “We zijn in ieder geval positief en constructief met elkaar in gesprek, we willen daar op korte termijn wel, of niet, met elkaar uitkomen.” Met Seuntjens, Schenk, Lammers en Kaak wordt binnenkort nog gesproken.

Jansen langer op De Vijverberg
Feyenoord-huurling Thijs Jansen heeft de concurrentiestrijd onder de lat gewonnen van Mees Bakker, waardoor de voormalig AZ-doelman op weg is naar de uitgang. “We zijn nu aan het inventariseren of er mogelijkheden zijn om Thijs volgend seizoen ook hier te houden”, geeft Bijvelds aan. “Het wordt voor Mees (Bakker red.) dan veel minder aantrekkelijk, want hij heeft bewezen dat hij eerste doelman kan en misschien wel moet zijn op ons niveau. Het lijkt er dus op dat we volgend seizoen niet meer bij elkaar zijn, daar moet je eerlijk in zijn.”

Rechtsbuiten?
Op rechtsbuiten is het dit seizoen stuivertje wisselen, de afgelopen duels heeft Simon Colyn er een basisplek, terwijl Giovanni Büttner weer naar de bank is verdwenen. “Simon vult het onverwacht goed in, maar dat is zeker ook een aandachtspunt voor de nabije toekomst”, geeft Bijvelds aan. “Een rechtsbuiten staat absoluut op mijn verlanglijstje.” Giovanni Büttner speelt op amateurbasis in Doetinchem en hoopt al langere tijd op een volwaardig contract. “Dat is een overweging, en dat besluit wordt de komende periode genomen”, aldus Bijvelds.

Transferwaarde
De contracten van groeibriljanten Önal en Brittijn lopen in de zomer van 2025 af, net als die van Devin Haen, Donny Warmerdam en Colyn. Als De Graafschap geld wil verdienen aan de spelers, moet er dus óf worden verkocht, óf verlengd. “Dat gaan we individueel bekijken”, beaamt Bijvelds. “En het is niet ondenkbaar dat we deze zomer al een speler kwijtraken. Önal en Brittijn zijn dan de namen die het meest worden genoemd, maar op dit moment is er voor niemand concrete interesse.” Afgelopen winter hengelden Turkse clubs al nadrukkelijk naar vleugelaanvaller Önal.

Hoeveel geld te besteden?
Veel is ook afhankelijk van het uiteindelijke spelersbudget. De Graafschap heeft nu de negende spelersbegroting van de Keuken Kampioen Divisie. “We hebben heel erg fors bezuinigd”, zegt Bijvelds, doelend op de gevolgen van het financiële lijk dat vorig jaar zomer uit de kast op De Vijverberg kwam rollen. “Maar er is nu nog geen duidelijkheid over het budget voor volgend seizoen. Ik weet dat de cijfers voor dit jaar er veel beter uitzien en dat we niet opnieuw met een moeilijke situatie geconfronteerd worden. Maar het antwoord is nee, er is nog geen duidelijkheid.”

Hele andere situatie
Alle voetbaltechnische plannen kunnen weer op de schop als De Graafschap onverhoopt promoveert. “We krijgen al een drukke zomer, maar dan krijgen we nog een veel drukkere zomer”, weet Bijvelds. “Je kunt daar maar deels op anticiperen. Uiteindelijk gaat het promotieplan pas volle bak starten op het moment dat je promoveert. Je moet je dan ook geen zorgen maken, want dan gaat er qua spelers een wereld voor je open die nu nog dichtzit. De nummer veertien van de selectie van Feyenoord is nu geen optie, maar als we naar de eredivisie gaan is het niet lachwekkend meer om aan te kloppen bij topclubs.”

Lees meer over:

Doetinchem|Voetbal|De Graafschap|

Lees ook

Honderd-jarige Wilhelminaschool wordt opgefleurd voor de sloop

Het was een bijzondere lesdag voor de ongeveer 200 leerlingen van de Doetinchemse Wilhelminaschool. ...

Doetinchemse wijk Dichteren moet als een van de eerste van het aardgas af

De wijk Dichteren wordt een van de eerste wijken in Doetinchem die voor 2050 van het aardgas af moet...

Meerval floreert in de Oude IJssel: 'Dus pas op met je chihuahua'

Het gaat goed met de visstand in de Oude IJssel sinds ze door de passage bij Doesburg vanuit de IJss...

Drukte in Doetinchem, gemeente pakt wegen bij het centrum aan

Het verkeer in Doetinchem moet anderhalve week lang rekening houden met afsluitingen. In opdracht va...

RC Strasbourg is eerste Franse winnaar ooit van Terborg Toernooi

De jeugdvoetballers van RC Strasbourg hebben zondagmiddag de 43e editie van het Terborg Toernooi gew...

Zadel breekt af tijdens fietsen in Doetinchem, man naar ziekenhuis

Een fietser is zondagmiddag in Doetinchem gewond geraakt bij een valpartij. Zijn zadel brak tijdens ...