Ulft, Netherlands

De Graafschap was tonnen kwijt aan inhuren van beveiligers

Het inhuren van beveiligers en fors gestegen energielasten zijn mede reden dat De Graafschap is geconfronteerd met een tekort van één miljoen euro. Geldschieters dichten het gat en willen de club zelfs verder helpen, maar eerst moet het huishoudboekje op De Vijverberg op orde komen.
Jasper Hazelaar | Remco Geurts | 8 juni 2023 16:23 | Aangepast op 8 juni 2023 16:23
“De Graafschap moet het eerst zelf doen”, is de duidelijke boodschap van financieel directeur Hans Mol. “Wij gaan sturen naar een nulbegroting. Daarna worden een aantal initiatieven ontplooid door een paar kapitaalkrachtige mensen die een storting gaan doen in de club. In welke vorm, moeten we dan bekijken.” Drie maanden geleden trad Mol op interimbasis in dienst. Nadat de achterstallige administratie was weggewerkt, bleek er een gat te zijn van ongeveer een miljoen euro, terwijl er vorig seizoen ook al een tekort was van vijf ton. “Ik kan daar geen oordeel over geven, ik kan niet zeggen wat men wel of niet heeft gedaan”, zegt Mol. “Wat we geconstateerd hebben, is dat we er niet goed voorstaan.”

Als reden voor het financiële gat wijst Mol naar de toegenomen energielasten op stadion De Vijverberg en op trainingscomplex De Bezelhorst. Waar dat overmacht is, moest De Graafschap ook meer dan twee ton extra uittrekken omdat er niet voldoende stewards waren rond met name thuiswedstrijden. “Daar hebben we beveiligers voor in moeten huren en dat is eigenlijk de verkeerde kant opgeschoten en heeft meer geld gekost dan gebudgetteerd”, zegt de financiële man. “Dat zijn een paar grote posten. Overall heb je in een heleboel posten overschrijdingen, dan kom je al snel op dat bedrag.”

Spelersbudget naar beneden
Samen met technisch manager Peter Bijvelds en de donderdag aangestelde Michael Ogubai als algemeen directeur moet De Graafschap werken naar de nulbegroting. Het spelersbudget voor komend seizoen gaat waarschijnlijk naar beneden, ondanks de al toegezegde hulp van de investeerders. “Er zijn een aantal dure spelers vertrokken, dat is indirect al een soort besparing, maar ik denk dat we dit jaar uiteindelijk wel iets lager uitkomen”, zegt Mol, die niet wil aangeven of er geld is voor een externe trainer. “Dat is een dossier dat nog speelt, en daar gaat Peter Bijvelds over. Hij zal bij mij moeten komen met de vraag en dan nemen we een beslissing.”

Guus Hiddink
In de toekomst zou er juist een groter deel van de begroting naar het spelersbudget moeten gaan. De komende tijd moet meer duidelijk worden over de geldinjectie voor de club. Want de investeerders, waaronder trainer en voormalig De Graafschap-speler Guus Hiddink, zouden de club flink willen helpen. Uitweiden daarover wil Mol nog niet: “Ik weet dat Guus de Superboeren altijd een warm hart toedraagt, maar in hoeverre hij daarbij betrokken is… Daar ga ik niet teveel over zeggen, maar het is mooi dat mensen die echt een hart voor de club hebben betrokken zijn.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

De Graafschap|Voetbal|Doetinchem|

Lees ook

De Graafschap verliest in eigen huis van beter Cambuur

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om te winnen van Cambuur, de ploeg van oud-coach H...

Buurtbewoners bezorgd over komst coffeeshop aan Veemarkt

Buurtbewoners rond de Veemarkt in Doetinchem hebben donderdagavond hun zorgen geuit bij de gemeenter...

Positieve reacties op nieuwe borden bij rotondes in Doetinchem

Rijschoolhouder Edwin Striekwold en de Fietsersbond afdeling Doetinchem reageren positief op het pla...

Trainer Vreman verwacht spektakel bij De Graafschap tegen Cambuur

Het Cambuur Leeuwarden van trainer Henk de Jong komt vrijdagavond naar De Vijverberg voor een duel m...

De Graafschap hoeft geen spelers te verkopen in de winterstop

De Graafschap hoeft ondanks de geldzorgen de komende winter geen spelers te verkopen, dat laat Peter...

Doetinchemse Stadsboerin wint Europese prijs voor platteland

Stadsboerin Doetinchem heeft maandag de publieksprijs gewonnen tijdens de Agricultural & Rural Inspi...