"We ontkomen niet aan de krimp", aldus Marianne Besselink, burgermoeder van Bronckhorst. "Maar wat we met elkaar willen doen is de scherpe kantjes er af halen. We moeten vooral zorgen voor de mensen die hier blijven wonen, want dat is het grootste gros nog altijd. Zorgen dat we met elkaar leefbaar zijn en daar zetten we allemaal heel hard op in." Haar gemeente krijgt volgens het CBS te maken met een daling van maar liefst dertien procent, de grootste daling in de regio. Ze vindt steun in de rest van de Achterhoek. "We zijn écht een eenheid in de regio Achterhoek. Doetinchem kijkt écht mee met de problemen van Bronckhorst, net als met de andere gemeenten."
"Je kunt de krimp niet draaien", stelt Annemieke Traag, waarnemend burgemeester van Doetinchem. "Tegelijkertijd, doordat we het samen doen, willen we wel een goed antwoord hebben op die demografische ontwikkeling." Het inwonersaantal van Doetinchem krimpt slechts met twee procent en is daarmee de 'beste' gemeente van de regio. "Ik weet niet of je daar trots op moet zijn. Je ziet sowieso bij grotere steden dat die niet krimpen. Krimp is iets waar we gezamenlijk binnen de Achterhoek een antwoord op kunnen en willen bieden."
Vertrekkend burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk, wiens gemeente een krimp van zeven procent te verduren krijgt, is het eens met zijn twee collega's. "Je moet je gewoon neerleggen bij de maatschappelijke realiteit. Je kunt wel denken dat je bijvoorbeeld met een enorm woningbouwprogramma dat wel eventjes zult compenseren, maar dan bouw je voor de leegstand." Hij ziet de Achterhoek als een verenigd front. "Het sluit aan bij een trend die er gewoon is. Een trend die ook erkend wordt en waar we goede reacties op moeten geven. Daar zijn we het in grote lijnen in de Achterhoek best wel over eens."
Foto: REGIO8