Ulft, Netherlands

Buddy's blijven buitenlandse burgers binden in Bronckhorst

Nieuwe buitenlandse inwoners van de gemeente Bronckhorst kunnen via het Buddy to Buddy-project een vriendschap opbouwen met hun nieuwe gemeentegenoten. Inwoners van plattelandsgemeente helpen de nieuwkomers met dagelijkse activiteiten en leren ze de Achterhoekse cultuur kennen.
Tim Rondeel | 31 januari 2023 14:30 | Aangepast op 31 januari 2023 14:30
Dries Kasper uit Vorden meldde zich na het overlijden van zijn vrouw aan: “Ook omdat ik het gewoon interessant vind om te kijken hoe mensen uit andere culturen en andere landen zich hier thuis voelen. Ik vind het gewoon een heel goed project, dus daarom heb ik daar graag aan meegedaan.” Hij nam zijn buddy Salam Alchama uit Syrië voor de eerste afspraak mee naar een bijzondere locatie, het bokbierfestival in Zutphen. “Het was een bierfeestje”, blikt Salam terug. “Dat was onze eerste afspraak, een soort van carnaval was dat, we dronken lekker bier.”

Die manier van het introduceren in de Achterhoekse cultuur is precies wat projectleider Claasje Reijers voor ogen had: “We zien toch dat nieuwkomers die hier zijn gekomen toch vaker in sociaal isolement leven”, aldus Claasje Reijers, projectleider van Buddy to Buddy Bronckhorst. “Anderzijds zien we dat de Nederlanders ook wel een beetje zoekend zijn van: ‘wie zijn dat eigenlijk en hoe kunnen wij daar iets voor doen’. En door hun aan elkaar te koppelen op basis van gelijkwaardigheid voorkomen we sociaal isolement en vergroten we de betrokkenheid van lokale inwoners bij de integratie.”

Vriendschap
Volgens Salam is het project van groot belang. “Voor de buitenlanders is de integratie belangrijk, maar dat gaat niet met tijdelijke relaties of met formele relaties”, aldus de inwoner van Zelhem. “Dat gaat gewoon met vriendschap en dat gebeurt hier bij het Buddy to Buddy project.” Het traject waarin Salam en Dries elkaar vonden werd vrijdagavond feestelijk afgesloten bij de Gouden Karper in Hummelo. “Zodat ze elkaar kunnen bedanken voor de vier mooie maanden”, aldus Reijers. “En kunnen ze zelf kiezen blijven we nog verder contact houden of sluiten we het af en is het goed voor ons.”

Geen einde
Dries en Salam zijn blij dat ze een nieuwe vriendschap hebben overgehouden aan het project. “Ik heb wel de indruk dat wij hier nog niet ophouden”, meent Kasper. “Dit deel kan wel over zijn, maar dat betekend niet dat ons Buddy to Buddy over is.” Daarmee is Salam het roerend eens: “Ik blijf met deze boy.”

De informatieavond voor de nieuwe ronde van Buddy to Buddy is dinsdagavond in het gemeentehuis in Hengelo.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Bronckhorst|Buddy to Buddy|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Grote brand legt schuur bij Zelhem in de as

Een schuur in het buitengebied van Zelhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgebrand. Een naa...

Landgoed Keppel wil zeven woningen realiseren

De beheerders van Landgoed Keppel in Laag-Keppel willen zeven nieuwe woningen realiseren op hun gron...

Bronckhorst wil nieuwe straat in Baak met maximaal 46 woningen

De gemeente Bronckhorst wil meewerken aan het realiseren van een nieuwe weg met nieuwbouwwoningen in...

Bronckhorst geeft reddingsboei aan ambitieus Kunstgemaal

De exploitatie van de culturele voorziening Het Kunstgemaal in het stadje Bronkhorst zit in zwaar we...

Vordenaar speurt naar nieuwe fruitrassen

Er bestaan honderden oude en zeldzame soorten appels en peren. Vordenaar Hennie Rossel speurt al mee...

Nieuwenhuis samen met topfavoriet Van der Poel naar WK

Joris Nieuwenhuis maakt onderdeel uit van de Nederlandse selectie voor het WK Veldrijden dat gereden...