Ulft, Netherlands

Bronckhorst worstelt met besluit geitenstal

Regio8 | 19 oktober 2017 10:26 | Aangepast op 19 oktober 2017 10:26

“Lastig is in deze dat iedereen roept over de relatie tussen de geitenhouderij en de volksgezondheid”, zegt wethouder Arno Spekschoor. “Die relatie is aangetoond, maar de wet- en regelgeving is nu niet zo ingericht dat wij daar juridisch gezien iets mee kunnen.” De boer heeft inmiddels alle benodigde documenten ingeleverd bij de gemeente, waardoor er snel een beslissing kan worden genomen over mogelijke uitbreiding van 1.200 naar ongeveer 2.000 geiten.

De buurtbewoners hebben zich onder de naam Groep Schooltinkweg tegen de uitbreiding gekeerd en roepen vooral de gemeente op niet akkoord te gaan met de komst van extra geiten. “Er wonen veertig mensen binnen een straal van 200 meter, waarvan er nu acht serieuze longklachten hebben gehad”, zegt omwonende Jan Loskamp. Toch kan niet met zekerheid worden gezegd dat de geitenhouderij de oorzaak is van deze gezondheidsklachten. “Als dat zo was dan was het met de Nederlandse intensieve veehouderij al afgelopen”, aldus Loskamp. De wethouder snapt het standpunt van de omwonenden. “Maar als ik als wethouder geen handvat heb, wat moet ik dan?”

Buurt gaat niet akkoord
Spekschoor verwacht dat er met het wel of niet verlenen van een vergunning geen einde komt aan het traject. “Van beide kanten uit zal het een juridisch steekspel gaan worden denk ik”, aldus de wethouder. “Als de regelgever ons geen toezienskader geeft en de omwonenden zijn terecht bezorgd, dan moet er wat mee gebeuren.” De buurt gaat in ieder geval niet akkoord met uitbreiding van de geitenstal. “We zullen ons er niet bij neerleggen”, aldus Loskamp. “De rechter zal uiteindelijk beslissen, maar ik hoop dat de gemeente een verstandige beslissing neemt.”

De buurt organiseert maandagavond 23 oktober in samenwerking met Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland en Milieu Defensie een informatiebijeenkomst in buurthuis D’n Draejer in Velswijk.

Foto: REGIO8

Lees ook

Raadsvergadering Montferland geannuleerd om rust terug te krijgen

De gemeenteraadsvergadering van de gemeente Montferland die komende donderdag 14 december op de agen...

Brand bij carport in Aalten

Onder een carport van een schuur in het buitengebied van Aalten is zondagmiddag een brand ontstaan. ...

Nieuwenhuis wint voor het eerst wedstrijd in Wereldbeker

In de sneeuw van het Italiaanse skigebied Val di Sole heeft veldrijder Joris Nieuwenhuis uit Zelhem ...

De Graafschap verliest in eigen huis van beter Cambuur

De Graafschap is er vrijdagavond niet in geslaagd om te winnen van Cambuur, de ploeg van oud-coach H...

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalcl...

Showdown-sporters uit Wehl zoeken nieuwe scheidsrechters

Showdown-vereniging BonBini uit Wehl is de enige club in de Achterhoek waar mensen met een visuele b...