Ulft, Netherlands

 

Bronckhorst worstelt met besluit geitenstal

Regio8 | 19 oktober 2017 10:26 | Aangepast op 19 oktober 2017 10:26

“Lastig is in deze dat iedereen roept over de relatie tussen de geitenhouderij en de volksgezondheid”, zegt wethouder Arno Spekschoor. “Die relatie is aangetoond, maar de wet- en regelgeving is nu niet zo ingericht dat wij daar juridisch gezien iets mee kunnen.” De boer heeft inmiddels alle benodigde documenten ingeleverd bij de gemeente, waardoor er snel een beslissing kan worden genomen over mogelijke uitbreiding van 1.200 naar ongeveer 2.000 geiten.

De buurtbewoners hebben zich onder de naam Groep Schooltinkweg tegen de uitbreiding gekeerd en roepen vooral de gemeente op niet akkoord te gaan met de komst van extra geiten. “Er wonen veertig mensen binnen een straal van 200 meter, waarvan er nu acht serieuze longklachten hebben gehad”, zegt omwonende Jan Loskamp. Toch kan niet met zekerheid worden gezegd dat de geitenhouderij de oorzaak is van deze gezondheidsklachten. “Als dat zo was dan was het met de Nederlandse intensieve veehouderij al afgelopen”, aldus Loskamp. De wethouder snapt het standpunt van de omwonenden. “Maar als ik als wethouder geen handvat heb, wat moet ik dan?”

Buurt gaat niet akkoord
Spekschoor verwacht dat er met het wel of niet verlenen van een vergunning geen einde komt aan het traject. “Van beide kanten uit zal het een juridisch steekspel gaan worden denk ik”, aldus de wethouder. “Als de regelgever ons geen toezienskader geeft en de omwonenden zijn terecht bezorgd, dan moet er wat mee gebeuren.” De buurt gaat in ieder geval niet akkoord met uitbreiding van de geitenstal. “We zullen ons er niet bij neerleggen”, aldus Loskamp. “De rechter zal uiteindelijk beslissen, maar ik hoop dat de gemeente een verstandige beslissing neemt.”

De buurt organiseert maandagavond 23 oktober in samenwerking met Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland en Milieu Defensie een informatiebijeenkomst in buurthuis D’n Draejer in Velswijk.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Hofstede 'trots' op jaren bij De Graafschap

Peter Hofstede vertrekt na zeven jaar in zijn huidige functie aan het einde van dit seizoen bij De ...

Nekklachten na kop-staartbotsing in Terborg

Twee auto's zijn vrijdagmiddag op elkaar gebotst in Terborg. Bij de aanrijding liep een van de be...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Inwonersaantal van de Achterhoek groeit

Het aantal inwoners van de Achterhoek is over het jaar 2021 gestegen, wat voor bestuurders reden is ...