Ulft, Netherlands

Breedband blijft discussiepunt in Achterhoek

Regio8 | 13 maart 2017 11:51 | Aangepast op 13 maart 2017 11:51

“Het zou mooi zijn geweest als we dat acht jaar geleden gehad”, zegt wethouder Paul Seesing. “Dan hadden we de breedband nu ook echt in de grond gehad.” De plannen voor aanleg van breedband in het buitengebied in de regio lagen er jaren geleden al. “We hadden 70 miljoen beschikbaar voor de hele Achterhoek, maar we zijn gestuit door Europese regelgeving en Nederlandse regelgeving die dat ondersteunde.” Op dit moment is er nog steeds niet op alle plekken duidelijkheid over de aanleg van glasvezel. Het bedrijf CIF is verantwoordelijk voor de aanleg, omdat het door regelgeving verboden is om glasvezel te realiseren door middel van staatsteun. “Dat zijn zulke ingewikkelde procedures en processen, daar kom ik gewoon niet verder mee”, aldus Seesing.

Over de betrokkenheid van de overheid bij dit proces zijn de meningen in Den Haag zeer verdeeld. Zo vindt VVD dat Den Haag zich niet met de aanleg moet bemoeien. “Je moet het overlaten aan het initiatief van bedrijven en van burgers zelf”, aldus Han ten Broeke van VVD. “Ik vind dat de overheid altijd heel erg terughoudend moet zijn waar ze er tussen in gaat zitten.” Maar zijn partij vindt dat het Rijk op andere gebieden wel van dienst kan zijn. “Regelgevende belemmeringen, dat is de allergrootste hinderpaal dat moet gebeuren. Die maken wij voor een deel in Den Haag en wat mij betreft gaan we ze wegnemen.”

Partij van de Arbeid vindt juist dat de aanleg van breedband aangepakt moet worden, ook door de overheden. Provinciale Statenlid Anna-Lena Hedin-Penninx heeft hier regionaal al aan gewerkt. “We liepen toen tegen staatsteunregels aan en marktpartijen die het eerst niet oppakten en nu weer wel”, aldus Hedin-Penninx, de huidige nummer 40 op de kandidatenlijst van PvdA. “Als je er een nutsvoorziening van maakt, dan moeten ze wel. Dan moet Den Haag, dan moeten we met de provincie, de gemeente en de partijen het nu echt een keer organiseren.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Geniet nu het nog kan, weerboer Gerrit voorspelt minder weer in Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Lie...

Doetinchemse trainer Meijer één jaar langer bij NEC Nijmegen

Rogier Meijer is ook volgend seizoen trainer van eredivisionist NEC uit Nijmegen. De 42-jarige Doeti...

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwe...

De Graafschap gebrand op verbetering tegen ploeg in vorm Telstar

De Graafschap is erop gebrand om vrijdagavond drie punten te pakken op de eigen Vijverberg en de min...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

DI-RECT, Jonna Fraser en bijzonder nieuw dialecttrio op Zwarte Cross

Boh Foi Toch-frontman Hans Keuper vormt op de Zwarte Cross een gelegenheidsformatie met Hendrik Jan ...