Ulft, Netherlands

 

Breedband blijft discussiepunt in Achterhoek

Regio8 | 13 maart 2017 11:51 | Aangepast op 13 maart 2017 11:51

“Het zou mooi zijn geweest als we dat acht jaar geleden gehad”, zegt wethouder Paul Seesing. “Dan hadden we de breedband nu ook echt in de grond gehad.” De plannen voor aanleg van breedband in het buitengebied in de regio lagen er jaren geleden al. “We hadden 70 miljoen beschikbaar voor de hele Achterhoek, maar we zijn gestuit door Europese regelgeving en Nederlandse regelgeving die dat ondersteunde.” Op dit moment is er nog steeds niet op alle plekken duidelijkheid over de aanleg van glasvezel. Het bedrijf CIF is verantwoordelijk voor de aanleg, omdat het door regelgeving verboden is om glasvezel te realiseren door middel van staatsteun. “Dat zijn zulke ingewikkelde procedures en processen, daar kom ik gewoon niet verder mee”, aldus Seesing.

Over de betrokkenheid van de overheid bij dit proces zijn de meningen in Den Haag zeer verdeeld. Zo vindt VVD dat Den Haag zich niet met de aanleg moet bemoeien. “Je moet het overlaten aan het initiatief van bedrijven en van burgers zelf”, aldus Han ten Broeke van VVD. “Ik vind dat de overheid altijd heel erg terughoudend moet zijn waar ze er tussen in gaat zitten.” Maar zijn partij vindt dat het Rijk op andere gebieden wel van dienst kan zijn. “Regelgevende belemmeringen, dat is de allergrootste hinderpaal dat moet gebeuren. Die maken wij voor een deel in Den Haag en wat mij betreft gaan we ze wegnemen.”

Partij van de Arbeid vindt juist dat de aanleg van breedband aangepakt moet worden, ook door de overheden. Provinciale Statenlid Anna-Lena Hedin-Penninx heeft hier regionaal al aan gewerkt. “We liepen toen tegen staatsteunregels aan en marktpartijen die het eerst niet oppakten en nu weer wel”, aldus Hedin-Penninx, de huidige nummer 40 op de kandidatenlijst van PvdA. “Als je er een nutsvoorziening van maakt, dan moeten ze wel. Dan moet Den Haag, dan moeten we met de provincie, de gemeente en de partijen het nu echt een keer organiseren.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Peperkamp ruilt snowboard voor wakeboard

Na een drukke winter waarin Melissa Peperkamp uit Zelhem debuteerde op de Olympische Winterspelen in...

Auto’s botsen op kruising bij Hengelo

Twee automobilisten zijn dinsdagochtend op elkaar gebotst op een kruising in het buitengebied van He...

Plantrijke wadi’s per ongeluk gekortwiekt

Plantrijke wadi’s in Hoog-Keppel zijn per ongeluk in opdracht van de gemeente Bronckhorst gekortwi...

Weerboer voorspelt een koel feestweekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

'Geen veertig graden op Zwarte Cross'

Een zonnetje, een wolkje, een briesje en aangename temperaturen tussen de twintig en dertig graden. ...

Eerste campinggasten op de Zwarte Cross

De camping van de Zwarte Cross is donderdagochtend geopend. Om 10.00 uur gingen de poorten open en b...