"Thuiswerkers komen rond lunchtijd", vertelt Berntsen tegenover
Omroep Gelderland. Dus is het in zijn ogen nu een ideaal moment om te experimenteren met het overdag bakken van brood in plaats van 's nachts. Nu de overheid een avondklok heeft ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is hij ervan overtuigd geraakt dat het kan. "Je ziet door de pandemie dat mensen zich kunnen aanpassen. Waarom zouden we dan niet de traditie van het 's nachts brood bakken doorbreken?" Jonge bakkers hebben volgens Berntsen nauwelijks een sociaal leven omdat ze overdag slapen. Hij wil dit veranderen. De drie bakkers in zijn zaak bakken nu vijf dagen in de week om 01.30 uur het brood.
"Nu met de avondklok is dat niet erg", zegt broodbakker Nino Wienholts lachend. "Maar straks wil je ook in de kantine nog even een leuke avond hebben." Bakker Michel Geurts heeft een tweejarige zoon en hij twijfelt of hij liever overdag het brood bakt. "Aan de ene kant zie ik mijn zoon nu veel. Als ik overdag werk, zie ik hem pas in de avond." Volgens Berntsen moet het vak veranderen om het aantrekkelijker te maken. Elke doordeweekse dag in de nacht werken wil niet iedereen en daarom vindt Berntsen dat het anders moet: "Dan moet de consument er wel aan wennen dat het brood er niet om 08.00 uur ligt."
'Verschuift het moment'Voor de klanten van de bakker zal het anders zijn als het vers gebakken brood overdag wordt gebakken. "Dan verschuift het moment naar 10.00 uur in de ochtend bijvoorbeeld. Maar dan kan je er ook voor kiezen om 20.00 uur 's avonds ook nog brood en gebak aan te bieden." Hij vertelt vrolijk verder dat hij erin gelooft: "Ik heb al veel positieve reacties ontvangen." Berntsen hoopt dat meer mensen iets zien in de 'moderne' bakker die overdag bakt.
Experiment van startWanneer hij het broodbakken ook daadwerkelijk over een andere boeg gooit, is nog onduidelijk. "Ik ga ermee experimenteren overdag", legt de Didamse bakker uit. Zijn personeel is ook nog niet helemaal overtuigd van het plan, dus daar gaat Berntsen nog mee om de tafel.
Foto: Omroep Gelderland