Ulft, Netherlands

Bergkoning Koen Bouwman onthaald in Ulft

Buurtbewoners liepen maandag uit om Koen Bouwman na zijn succesvolle Giro d'Italia te ontvangen bij zijn ouderlijk huis in Ulft. Blauwe ballonnen werden opgehangen om de 28-jarige wielrenner te feliciteren met de grootste prestatie in zijn loopbaan, het winnen van twee etappes én het bergklassement in de wielerronde.
Jasper Hazelaar | 3 juni 2022 11:27 | Aangepast op 3 juni 2022 11:27
“Dat ze dan nu hier staan om mij op te wachten is echt superleuk”, vindt Bouwman, die maandagochtend landde op Schiphol en gelijk doorreed naar zijn thuisplaats in de Achterhoek. Daar, in Ulft, leefden dorpsbewoners de afgelopen weken hartstochtelijk mee met de prestaties van de wielrenner. Zondag werden na de laatste etappe de nodige babyblauwe ballonnen ingeslagen om de straat te versieren. “We hebben Koen zien opgroeien van een klein mannetje naar dit”, vertelt Wilma Overgoor, een buurvrouw van de Ulftse wielrenner, over de reden om de straat te versieren. “We zijn hartstikke blij voor hem. Hij blijft ook heel gewoon, het is Koentje. ”

De meest in het oog springende prestatie van Bouwman voor deze Giro was een etappezege in het Critérium du Dauphiné in 2017, tijdens die editie won hij ook het bergklassement. Voor de Ulftenaar voelt het alsof zijn loopbaan als wielrenner nu geslaagd is: “In principe was dat al zo na de Dauphiné, dat ik in ieder geval mijn carrière kon afsluiten met één zege. Dat was al een druk van mijn schouders, maar nu is mijn carrière zeker geslaagd. Aan de andere kant, als ik dit kan, kan er ook meer inzetten. Ik hoop dat het niet hierbij blijft.”

Dromen van de Tour
Bouwman heeft een droom waarover hij met zijn ploeg Jumbo-Visma in gesprek gaat, het rijden van de Tour de France. “Daar zou ik heel graag nog een keer naartoe willen”, zegt de Ulftenaar. “Vorig jaar hebben we met Primoz Roglic het eindklassement in de Vuelta gewonnen, dat was echt super speciaal. Dat je dan nu zelf twee grote ritten en een bergtrui wint... Ik weet niet of ik nog heel veel meer kan wensen, maar ik hoop dat ik nog een keer zulke dingen kan laten zien, en dat ik het echt kan bevestigen.”

‘Mooiste drie weken op fiets’
Met zijn blauwe trui als winnaar van het bergklassement op zak gaat de Ulftenaar eerst thuis genieten van zijn prestaties, én alle felicitaties beantwoorden. “Mijn mobiel is echt ontploft qua berichten”, geeft Bouwman aan. “In zo’n koers ben je zo druk dat je er weinig ziet, daar ga ik deze week de tijd voor nemen. Ik ben echt dankbaar dat nu alles op zijn plek is gevallen. Uiteindelijk waren dit de mooiste drie weken op de fiets die ik tot nu toe heb beleefd.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Oudste wielerkoers van Nederland keert terug in de Achterhoek

De Achterhoek speelt dit jaar een belangrijke rol in het slotweekend van Wielerkoers Olympia's Tour....

Start en finish van Ronde van de Achterhoek dit jaar in Neede

De Ronde van de Achterhoek start en finisht dit jaar in Neede. De datum is ook al geprikt met zondag...

Montferland heeft beste bid, maar gaat EK Veldrijden in 2026 niet organiseren

Montferland lag op pole position om het EK Veldrijden in 2026 te organiseren, maar de gemeente dient...

Nieuwenhuis blijft twee jaar langer bij Belgische wielerploeg

Het contract van veldrijder Joris Nieuwenhuis bij wielerploeg Baloise-Trek Lions is verlengd. De 27-...

Bouwman ontvangt eerste boek over de wielergeschiedenis van Gendringen

Na anderhalf jaar schrijven is woensdagavond het boek over de wielergeschiedenis van de voormalige g...

Wielrenner Ryan Gal uit Neede jaagt zijn wielerdroom na

Wielrenner Ryan Gal uit Neede staat klaar om vanaf 1 januari 2024 kilometers te maken voor zijn nieu...