Ulft, Netherlands

Positieve reacties op nieuwe borden bij rotondes in Doetinchem

Rijschoolhouder Edwin Striekwold en de Fietsersbond afdeling Doetinchem reageren positief op het plaatsen van waarschuwingsborden bij de verschillende rotondes in de stad. Op de rotondes kunnen fietsers van beide kanten komen, waardoor de situatie onoverzichtelijk wordt voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs.
Davie Klein Gunnewiek | 7 december 2023 16:39 | Aangepast op 7 december 2023 16:39
Op de borden staat de boodschap om oogcontact te maken voor bestuurder en fietsers die de rotonde oprijden. Daarnaast krijgt de bestaande bebording voor automobilisten een fluorescerende achtergrond, dit om de borden meer op te laten vallen. Het idee voor de nieuwe bebording komt van de lokale rijschoolhouder Edwin Striekwold. "Ik ben blij dat er wordt geluisterd", zegt Striekwold. "Alle klein beetjes helpen. Of het helemaal de oplossing is, is een tweede." Op het rode driehoeksbord is in het midden van het bord een oog te zien. "Dat oog geeft aan dat je mekaar in de gaten moet houden", zegt Striekwold. "Als je elkaar ziet, dan zit je niet in de dode hoek en dat je soms geen voorrang moet nemen, maar ook moet krijgen."

Bij de rotonde aan de Energieweg, waar in oktober een 14-jarig meisje uit Wehl om het leven kwam, zijn grote gele waarschuwingsborden geplaatst. De Fietsersbond afdeling Doetinchem is blij dat ook bij deze rotonde actie is ondernomen. "Het is goed dat de borden geplaatst zijn", zegt voorzitter Pieter Koning van de Fietersbond Doetinchem. "De aanleiding is natuurlijk heel triest, maar mooi dat ze er staan."

Verschillende borden
De Fietsersbond betreurt het wel dat er gekozen is voor verschillende borden en niet voor één en hetzelfde bord. "Het is duidelijker als er één bord zou zijn, uniform, met een duidelijk tekst. Zoals het bord wat nu staat bij de rotonde aan de Energieweg waarop staat: 'maak oogcontact'. Eerder werd al besloten om de rotonde tussen de Energieweg en de Mercuriusstraat in één richting af te sluiten.

'Stap in de goede richting'
Zowel de Fietsersbond als de rijschoolhouder houden de vinger aan de pols om te kijken of de verkeerssituaties op de rotondes veiliger worden. "Dat de gemeente gaat meten of de borden nu wel of niet helpen", zegt rijschoolhouder Striekwold. "We blijven als Fietersbond met de wethouder in gesprek over de verschillende verkeerssituaties in Doetinchem", zegt Koning. "Dit is in ieder geval een stap in de goede richting."

Foto: REGIO8

Lees ook

Kaak en Büttner in basis De Graafschap, Seuntjens hakt knoop door

Alexander Büttner, Maas Willemsen en Lion Kaak staan vrijdagavond aan de aftrap in de uitwedstrijd v...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Orion-volleyballers naar finale om landstitel na spannende serie

De volleyballers van Active Living Orion kunnen dit seizoen nog altijd de dubbel winnen. Na winst in...

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, ...