Ulft, Netherlands

 

Brabanders zoeken Achterhoekse 'held' van Watersnoodramp

De heemkundekring Nieuw-Vossemeer uit de Noord-Brabantse gemeente Steenbergen is op zoek naar nabestaanden van de Achterhoekse politieagent Van de(r) Brink, die kort na de Watersnoodramp van 1953 werkzaam was in het gebied. Met informatie over en van de Achterhoeker willen ze zijn verhaal vertellen rondom de zeventigjarige herdenking volgend jaar.
Tim Rondeel | 11 november 2022 15:04 | Aangepast op 11 november 2022 15:04
Kort na de Watersnoodramp van 1 februari 1953, waarbij grote delen van de provincies Zeeland en Noord-Brabant onder water kwamen, werd Van de Brink, destijds wachtmeester eerste klasse der Rijkspolitie, ingezet in het rampgebied. De Achterhoeker kwam terecht in Nieuw-Vossemeer, een klein dorpje gelegen aan het Schelde-Rijnkanaal. Vijftig inwoners uit het dorp kwamen om tijdens de ramp. Nu, bijna zeventig jaar na dato, wil het bestuur van heemkundekring Nieuw-Vossemeer het verhaal van deze politieman vertellen.

De enige informatie die bekend is bij de Brabantse heemkundekring, is dat de agent afkomstig was uit de Achterhoek. Zelfs de juiste spelling van de naam, 'Van de Brink' of 'Van der Brink', is niet bekend bij het bestuur. Ook zou hij, voordat hij bij de Rijkspolitie kwam, actief zijn geweest bij de Koninklijke Marechaussee. “In het verleden is er met een zoon contact geweest en die zou informatie bij elkaar zoeken en naar ons sturen”, laat Frans van Bergen van het bestuur van de Heemkundekring weten. “Maar in de coronatijd zijn we het contact kwijt geraakt."

Persoon verbinden aan geschiedenis
Tijdens de aankomende herdenking van de Watersnoodramp hoopt de heemkundekring een verhaal over de inzet van Van de Brink te kunnen vertellen. Ook wordt in het A.M. De Jong-museum in Nieuw-Vossemeer veel aandacht geschonken aan de ramp. “We willen daar het verhaal van Van de(r) Brink vertellen en een persoon verbinden aan de geschiedenis”, aldus Van Bergen.

Foto’s
Na eerder contact met nabestaanden zijn er foto’s overhandigd aan het bestuur. Naast afbeeldingen van de Achterhoekse politieagent bij een verongelukte vrachtauto en een pasfoto, is er ook een dankbrief van de toenmalig burgemeester van de gemeente Nieuw-Vossemeer in het bezit.
Zoektocht in Achterhoek
Via agent Toon Ruiken heeft de Achterhoekse politie intern ook meegeholpen in zoektocht naar de voormalig wachtmeester. “We hebben het eerst intern aangezwengeld bij alle huidige collega’s, dat zijn er bijna vierhonderd”, aldus Ruiken. “Maar we hebben nog geen idee.”

Foto’s: Heemkundekring Nieuw-Vossemeer

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Man uit Winterswijk aangehouden voor witwassen

De politie heeft dinsdagmorgen een veertigjarige man uit Winterswijk aangehouden. De man wordt verda...

PD-unit in Borculo in zoektocht naar vermiste Wico (48)

De zoektocht naar de vermiste Wico van Leeuwen heeft de politie woensdag wederom naar een woning in ...

Vuurwerkvondst in Terborg is onderdeel van ‘recordjaar’

Drie mannen die in het bezit waren van honderd kilo verboden vuurwerk zijn vorige week in Terborg aa...

Inval in Doetinchem onderdeel van grote actie van politie

De invallen die vrijdag plaatsvonden in Doetinchem maakten onderdeel uit van een groter onderzoek va...

Twee mannen vluchtten na poging tot inbraak in Wehl

Twee mannen hebben dinsdagochtend geprobeerd een inbraak te plegen in een woning in Wehl. De bewoner...

Inbrekers slaan toe bij dierenwinkel Didam

Bij dierenwinkel Buddy’s Place nabij het station in Didam is tussen dinsdagavond en woensdagochten...