Bij bakkerij Kaspers in Doetinchem hebben ze hun zorg al geuit in een veel bekeken video op Facebook. De hoop was gevestigd op de troonrede. "Er stond niet veel positiefs in voor onze doelgroep", constateert Esther Saalmink van de bakkerij bij
Omroep Gelderland. "Dat steunpakket is nog onduidelijk. Andere bedrijven steunen ons wel en ook de klanten, die een jaar vooruit willen betalen. Zo kunnen we misschien wat tijd rekken en dan maar van harte hopen op dat steunpakket. Maar zoals het er nu voor staat, moeten we een bizarre energieprijs betalen. En dat betekent dat we nog meer personeel moeten laten gaan. De vraag is of we nog normaal kunnen draaien."
"We weten niet of we kunnen blijven bestaan. Maar we moeten afscheid nemen van drie tot vier fte. De overheid is bezig om mensen wat meer koopkracht te bieden, maar ondertussen belanden er op deze manier steeds meer mensen in de WW. Als wij nou kunnen blijven bestaan, kunnen ze onze mensen vasthouden. Dat lijkt mij toch gezond voor Nederland."
'Alles wordt duurder'
Bij bloemenspeciaalzaak Bert Evers in Doetinchem zijn er andere problemen. "De stijgende energieprijzen zijn voor de winkel niet fataal, want voor de bloemen moeten we het toch koel houden", aldus Evers. "Alleen de kwekers hebben te maken met hogere gasprijzen voor de kassen, waardoor ze veertig procent minder gaan produceren. Dus gaat de prijs omhoog. En het minimumloon gaat omhoog en de kosten van verpakkingsmaterialen en het glaswerk. Alles wordt duurder."
Spanning
De bloemist geeft aan vol spanning te kijken naar aankomende winter. "We willen niet dat de bloemen onbetaalbaar worden. De overheid horen of zien we niet. Nu komen ze opeens met acties, maar ik weet niet wat wij als MKB'ers er ook van gaan merken." Rond november moet er een steunpakket voor ondernemers liggen. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken dinsdagavond gezegd. Volgens de minister was het niet mogelijk om op Prinsjesdag met een plan voor ondernemers te komen, zoals wel voor huishoudens is gelukt.
VNO-NCW
Marcel Hielkema van ondernemersorganistaie VNO-NCW reageert terughoudend: "De geruchten dat er plannen aankomen zijn positief. Maar we moeten het nog maar zien." Hielkema benadrukt nog maar eens waar de pijn zit voor ondernemers: " We komen uit de coronatijd, veel ondernemers hebben hun pensioen, hun eigen vermogen opgegeten. Ze hebben een fikse belastingschuld opgebouwd en vervolgens word je met enorme hoge kosten geconfronteerd. Inkoopkosten, energiekosten, en die worden ook nog eens doorberekend in huurverhogingen."
Spiraal
"Voor veel ondernemers komt er dan ook nog bij dat je per 1 januari 10 procent wettelijk hoger minimum loon moet gaan betalen. Dan wordt er ook nog een rekening neergelegd bij de ondernemer in de vorm van winstbelasting." Al die kosten in producten doorberekenen, is volgens Hielkema geen optie: "Dan zitten we in een spiraal dat de inflatie alleen maar oploopt. Dan zitten we over een paar weken weer met elkaar aan tafel hoe we de koopkracht van de burger gaan repareren. Dat kan niet de bedoeling zijn."
Foto: Omroep Gelderland