Ulft, Netherlands

 

Zorgstudenten kriegen hulp bi-j plat proaten

Studenten van het Graafschap College in Doetinchem hebben vandaag het zakboekje 'Eerste hulp bi-j plat proaten' in ontvangst genomen. Met het boekje wordt de Achterhoekse streektaal gepromoot en hoopt men dat er meer dialect wordt gesproken in de zorg.
Davie Klein Gunnewiek | 13 mei 2022 16:58 | Aangepast op 13 mei 2022 16:58
“Het idee voor dit boekje is twee jaar geleden ontstaan op een dialectdag”, vertelt Diana Abbink projectmedewerker bij het erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. “Uit onderzoek blijkt dat het voor veel mensen in een verzorgingshuis een meerwaarde is als ze in hun streektaal worden aangesproken. Daarom hebben we dit jaar als erfgoedcentrum het thema ‘streektaal in de zorg’ en dit boekje is het startpunt.” In het zorgzakboekje ‘Eerste hulp bi-j plat proaten’ worden alledaagse gespreksonderwerpen en zorgtermen weergegeven in zowel het Nederlands als het Achterhoeks. “Dit boekje kan een goed begin zijn voor een gesprek tussen een verzorgende en een bewoner of cliënt van een verzorgingshuis”, zegt Abbink. “We hopen ook dat mensen de humor er van kunnen in zien en een paar woorden eruit kunnen halen.”

De herkenbaarheid was bij een aantal studenten terug te zien toen ze het boekje in handen kregen. “Ik was aangenaam verrast”, zegt Abbink. “Veel van de studenten hebben stage gelopen of lopen op dit moment stage in de zorg. De meesten knikten allemaal ‘ja’ als je vraagt of het helpt om in het Achterhoeks dialect tegen een bewoner te praten.” Het Graafschap College onderschrijft het belang van streektaal in de zorg.
Dialectlessen
Naast het boekje is docent Lienke Eenink bezig om dialectlessen voor verzorgenden te ontwikkelen die later dit jaar als keuzemodule op het Graafschap College worden aangeboden. Daarnaast wordt er in november een symposium gehouden over het belang van streektaal in de zorg. “Hiervoor zoeken we opnieuw de samenwerking met zorginstellingen, ziekenhuizen, zorgopleidingen, streektaaldocenten en andere geïnteresseerden”, zegt Abbink.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Studenten|dialect|streektaal|

Meest gelezen

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Dialectles op Achterhoekse basisscholen

Voor het vijfde jaar maken basisschoolleerlingen in de hele Achterhoek spelenderwijs kennis met het ...

Supermarkt heeft Achterhoekse beurtbalkjes

‘Hier kö’j plat praoten’, ‘A’j lacht, stao’j maor effen in de wacht’ of ‘Neet veurk...

Studenten Hogeschool Iselinge ondergaan vuurdoop

Om de ruim 150 nieuwe pabo-studenten van Hogeschool Iselinge te laten wennen aan een bestaan als le...

Iselinge Hogeschool heeft opnieuw een ‘Topopleiding’

Voor de zesde keer op rij is de pabo-opleiding van de Iselinge Hogeschool uit Doetinchem door de Keu...