Ulft, Netherlands

Zorgen over gezondheid jeugd, Achterhoek 'scoort' op roken en drinken

Foto: REGIO8
Jongeren zijn minder positief over hun eigen gezondheid en er is meer sprake van ongezond gedrag, zo blijkt uit onderzoek van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG). Meer dan 12.000 middelbare scholieren uit de regio gaven hun mening. De Achterhoek valt op door drink-, rook- en sportgedrag.
Jasper Hazelaar | 28 mei 2024 15:54 | Aangepast op 28 mei 2024 15:54
Als onderdeel van een landelijke gezondheidsmonitor heeft de GGD NOG in haar werkgebied onderzoek gedaan. De resultaten zijn niet goed. Waar bij het onderzoek in 2019 bijna negentig procent van de ondervraagden nog een ‘goede gezondheid’ had, is dit aantal nu gedaald naar 81%. Eén op de vier jongeren ervaart psychische klachten, bovendien voelen jongeren zich minder gelukkig dan voor de coronapandemie. “Het is over het algemeen inderdaad geen positief bericht”, verzucht Lobke Kuijs, onderzoeker bij de GGD NOG. “Niet binnen ons gebied, maar ook niet in de rest van Nederland.” De hoop was dat de dalende trend in mentale gezondheid omkeerde na de coronacrisis, maar er is geen verbetering te zien.

De GGD NOG heeft vanuit het onderzoek ook specifieke cijfers over jeugd in de Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk. “We zien niet veel verschil met de rest van Nederland, maar op twee onderwerpen wijkt de Achterhoek echt af”, zegt Kuijs. “Dat is op alcoholgebruik en het roken.” Op de vraag of jongeren ooit alcohol hadden gedronken, antwoordde 66% van de jongeren in de Achterhoek positief. Dat is flink meer dan het landelijke percentage van 55%. Ook is de jeugd in deze regio vaker dronken of aangeschoten geweest dan het Nederlands gemiddelde.

Meer roken, maar ook meer sporten
Ook op roken en vapen springen Achterhoekse jongeren er in negatieve zin uit. Eén op de vier jongeren uit de Achterhoekse gemeenten heeft weleens gerookt, dat getal ligt in heel Nederland op negentien procent. Zowel in de Achterhoek als in heel Nederland is bovendien meer jeugd gaan roken dan in 2019. “Dat hadden we niet per se verwacht, vooral omdat we de laatste jaren een afnemende trend zagen”, aldus Kuijs. Positieve punten zijn er ook voor deze regio. In de Achterhoekse gemeenten geeft 81% van de jongeren aan wekelijks te sporten bij een club of sportschool. In heel Nederland ligt dat aantal op gemiddeld 76%.

Gemeenten moeten aan de slag
De GGD Noord- en Oost-Gelderland hoopt dat overheden de cijfers ter harte nemen. “Ik hoop dat het aanleiding geeft aan scholen, gemeentes en andere instanties om met elkaar in gesprek te gaan”, is de boodschap van onderzoeker Kuijs. “Want als we naar de resultaten kijken, lijkt het me belangrijk om actie te ondernemen. Ik zou als tip meegeven: ga met elkaar zitten, bespreek de cijfers, en ga aan de slag!"

Lees meer over:

Onderwijs|Gezondheid|GGD|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 jul 2024 13:31

Lees ook

Mazelen vastgesteld in regio, contactonderzoek gestart in Oude IJsselstreek

Bij een volwassen inwoner van de regio Noord- en Oost-Gelderland is de besmettelijke infectieziekte ...

Leerlingen honderdjarige Wilhelminaschool uit Doetinchem mogen hele school onderkladden

Leerlingen van de Wilhelminaschool in Doetinchem mogen voor het honderdjarig bestaan, op hun laatste...

Doetinchem vindt plek in Schöneveld voor gloednieuwe Basisschool Hogenkamp

Na jaren behelpen in een oud pand, is door de Gemeente Doetinchem een locatie gevonden voor een gloe...

Na achttien jaar oplossing voor lekkende gevels van prijswinnend Metzo College

Bijna twintig jaar na de bouw is er eindelijk een oplossing gevonden voor de lekkende gevels van het...

Invulling voor GGD-priklocatie Doetinchem, bijna hele woonboulevard gevuld

Met opslagruimtes, een verfwinkel en een woonwinkel is bijna de hele Woonboulevard Oost in Doetinche...

Aantal kinderen met obesitas in Lochem neemt af, gemeente zet project door

De gemeente Lochem zet haar samenwerking met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) voort tot 2027. Uit c...