Ulft, Netherlands

Zorgen in Achterhoek over sluiting van ziekenhuisafdelingen en gebrek aan invloed

De Achterhoekse gemeenten vinden dat ze onvoldoende zijn meegenomen in het besluit om de afdeling verloskunde in Zutphen te sluiten en de Spoedeisende Hulp (SEH) af te schalen. Dat schrijven ze in een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. De gemeenten willen graag vertegenwoordigd zijn in het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), waarin beslissingen als het sluiten van een ziekenhuisafdeling worden genomen.
Davie Klein Gunnewiek | 24 mei 2023 18:48 | Aangepast op 24 mei 2023 18:48
Onlangs ging de kraamafdeling van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen per direct dicht. Naast het sluiten van de kraamafdeling wil het ziekenhuis per 1 september ook de SEH alleen nog tijdens kantooruren bemannen. “Dit kan ons in de toekomst ook zomaar gebeuren”, zegt wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre. Op dit moment zijn er geen signalen dat de twee ziekenhuizen in de Achterhoek, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, afdelingen willen sluiten. “Gelukkig hebben we nog twee financieel gezonde ziekenhuizen in onze regio”, aldus Hoenderboom.

Niet goed vertegenwoordigd
Door deel te nemen aan het ROAZ willen de acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) mee kunnen praten over de acute zorg in de regio. In het ROAZ zitten de ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsen, de veiligheidsregio, verzorgingshuizen en verloskundigen gezamenlijk aan tafel.

Op dit moment worden de gemeenten in het ROAZ vertegenwoordigd door de Directeur Publieke Gezondheid van de GGD. “De verantwoordelijkheden van gemeenten gaan echter verder dan specifieke focus op publieke gezondheid en de adviserende rol die de GGD heeft in het ROAZ”, zo valt in een brief van wethouder Evert Blaauw van Bronckhorst namens de Achterhoekse gemeenten te lezen.

'Aan de zijlijn'
“Door aan dit overleg deel te nemen voorkomen we niet meteen dat een afdeling van een ziekenhuis in de toekomst alsnog wordt gesloten”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre. “Die beslissing wordt op een ander niveau gemaakt, maar we kunnen wel meepraten als gemeenten en we worden gehoord. Nu staan we aan de zijlijn en hebben we geen enkele invloed”, aldus Bronsvoort.

Volgens Hoenderboom sluit het verzoek van de Achterhoekse gemeenten goed aan op het Integraal Zorgakkoord, waarin gemeenten, zorgorganisaties en zorgverzekeraars al samenwerken om de juiste zorg op de juiste plaats te krijgen. “Daarin doen we er alles aan om de gezondheid van mensen te bevorderen, zodat ze langer mee kunnen doen in de samenleving”, zegt Hoenderboom. “Als we integraal werken zo belangrijk vinden, dan moet het over en weer zijn, en moeten we als gemeenten ook kunnen aansluiten.”

Motie bij VNG
De Achterhoekse gemeenten dienen binnenkort in de vergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten een motie in. Daarin wordt opgeroepen om met de ministers in gesprek te gaan, zodat de gemeenten ook een plek krijgen in het ROAZ. “We hopen natuurlijk dat ons verzoek gehonoreerd wordt”, aldus Bronsvoort.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Achterhoek|Zorg|Ziekenhuis|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Gezamenlijke aanpak ondermijning werpt vruchten af

De Achterhoekse gemeenten hebben afgelopen week samen met de andere gemeenten uit Noord- en Oost-Gel...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Trots, dat voelt Koning Willem-Alexander als hij het heeft over het kleine dorp Mariënvelde. Inwoner...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

GGD vreest mazelenepidemie in Achterhoek, hoe is dit over de grens?

De GGD Noord- en Oost-Gelderland maakt zich zorgen over een mogelijke mazelenepidemie. In Nederland ...