"Voor heel veel leerlingen is het een prettig hulpmiddel", vindt Heini Peters. Zijn zoon heeft dyslectie en Peters stuurde daarom
een open brief naar staatssecretaris Dekker. "Voor sommige leerlingen is het gewoon een noodzaak." Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) besliste in oktober dat leerlingen met dyslectie geen spellingscontrole meer mogen gebruiken op examens. “Het is toch wel weer een extra maatregel waar mensen van schrikken”, vindt rector Roelof Louwsma van het Almende College. "Ik denk alleen niet dat ze die zorg moeten hebben. Het is een relatief kleine maatregel die weinig effect heeft."
In de praktijk betekent het afschaffen van de spellingscontrole namelijk dat middelbare scholieren met dyslectie bij hun eindexamen Nederlands kunnen worden afgerekend op de spelling: "Tot een maximum van een heel punt", aldus de woordvoering van staatssecretaris Dekker. Het examen kan nog wel worden gemaakt met de spellingscontrole, maar dan krijgt de leerling wel de maximale puntenaftrek voor spelling. "Veel dyslecten komen sowieso al aan die maximale puntenaftrek." Nederlands-lerares Jenny Hijink van het Almende College is het daarmee eens. "Dat is al heel lang zo en dat gaat nu niet anders worden."
Ministerie gaat duidelijkheid verschaffenDe landelijke media doken vorige week en masse op de berichtgeving rond het gebruik van de spellingcheck. "We realiseren ons dat veel mensen geschrokken zijn, maar een deel wordt verklaard door de verwarring", laat het Ministerie weten. "Het is een onderwerp dat ongetwijfeld nog aan de orde gaat komen." De staatssecretaris heeft inmiddels aan het CvTE gevraagd om het afschaffen van de spellingscontrole in ieder geval voor dit jaar te herzien.